open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Nikšić o Južnoj interkonekciji, koalicijskim odnosima, Dodikovoj ponudi za "razdruživanje", zastoju u Vijeću ministara
Potpuno jasno kako koalicioni odnosi na nivou BiH nisu na najboljim granama nakon nametanja odluke visokog predstavnika koje se tiču Izbornog zakona, kazao je Nermin Nikšić
AUTOR: E.D.-Š.
30.05.2024. u 13:20
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
FOTO: Ajdin Cocalić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić odgovarajući na novinarska pitanja na press konferenciji u Sarajevu o koaliciji na držvanom nivou, Južnoj interkonekciji, kazao je kako koalicijski odnosi nisu baš na najboljim granama, ali da se razgovarati mora, da kompromisa mora biti, ali ne po svaku cijenu.
Kaže kako Vlada Fedeacije priprema zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija i da je jasno da će projekat biti pod plaštom BH Gasa, da ne dolazi u obzir neko drugo preduzeće.
Rekao je kako u Vladi FBiH nema opstrukcija HDZ-a kada je riječ o Južnoj interkonekciji.
- Svako ministarstvo je autonomno u donošenju svojih odluka, provjerit ću o čemu se radi, čuo sam iz medija da Federalno ministarstvo prostornog uređenja nije dalo urbanističku saglasnost BH Gasu za projekat Južna interkonekcija. Moguće da je zahtjev BH Gasa bio preuranjen.
Zakon je u poodmakloj fazi, uzeli smo na sebe da riješimo amandmane koji su ranije upućeni. Gledamo da Vlada inkorporira sve amandmane u tekst zakona, da otklonimo neke nejasnoće. Neću da govorim rokove. U najskorije vrijeme ćemo imati zakon na Vladi i uputiti u Parlament. Ne može biti novih kompanija, mora biti pod plaštom javnog preduzeća BH Gas - kazao je Nikšić.
Osvrnuo se na koalicione odnose na državnom nivou.
- Potpuno jasno kako koalicioni odnosi na nivou BiH nisu na najboljim granama nakon nametanja odluke visokog predstavnika koja se tiče Izbornog zakona. Jasne su bile poruke iz RS-a. Radimo, razgovaramo i vidite kako su prihvatili i oni da učestvuju na prestojećim Lokalnim izborima.
Što se tiče tranši, imamo problem zastoja na nivou Vijeća ministara BiH. Nema isplata tranše bez budžeta koji je završen, ali stoji u Ministarstvu finasija, ne ide prema Vijeću mnistara, jer imamo druge neusaglašene stvari, akcize. 
Takvo ponašanje ne vodi ničemu, najviše su uskraćeni građani. Došli smo do nekih rješenja, usvojili neke zakone za otvaranje pregovora sa EU-om, ali smatram da je to nedovoljno, treba više aktivnosti.
Mi smo više za to da jačamo državne institucije, a partneri su da jačaju entitetske. Kompromis je potreban, da svako nešto popusti, ali mi nismo spremni prelaziti linije nauštrb građana - kazao je Nikšić.
Upitan o najavi Milorada Dodika da će poslati prijedlog "razdruživanja" RS-a i FBiH, odnosno secesije RS-a, Nikšić je rekao da nikakav prijedlog još nije vidio, ali da se u RS-u ne trebaju ni truditi da ga šalju, poručivši kako bilo kakvo razdruživanje BiH ne dolazi u obzir.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.