open-navfaktor-logo
search
Posjeta Londonu
Bećirović i Kearns: Britanija sa saveznicima neće dozvoliti ugrožavanje mira u BiH i Dejtonskog sporazuma
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Londonu sa predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns o ugrožavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o definiranju konkretnih odgovora na separatističke poteze neodgovornih političara iz bh. entiteta RS. Osim ovog razgovora, Bećirović je tokom dana imao i niz važnih sastanaka sa visokim britanskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta. 
03.07.2023. u 16:46
get url
text
Alicia Kearns, Denis Bećirović
Alicia Kearns, Denis Bećirović

- Bećirović je, između ostalog, naglasio da je država Bosna i Hercegovina na prekretnici. Ekstremna i antidejtonska politika predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika dovela je u pitanje mir i sigurnost koji su mukotrpno građeni gotovo tri decenije. Zapad i Bosna i Hercegovina moraju zaustaviti konkretnim mjerama destruktivnu antidejtonsku politiku koja može ugroziti mir i u regiji. Vrijeme popuštanja i toleriranja Dodikove politike je prošlo. Sada moramo odgovorno i odlučno djelovati, čuvajući Ustav BiH i odredbe međunarodnog sporazuma, koje garantiraju i najveće svjetske sile.

Kearns je poručila da je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, spremno sa saveznicima spriječiti ugrožavanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Ona je naglasila da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine još od sticanja njene nezavisnosti.

Tokom susreta potcrtana je važnost produbljivanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem unaprjeđenja bilateralnih odnosa dvije zemlje. Svepartijska grupa za BiH (All-party Group) djeluje u aktuelnom sazivu UK Parlamenta od sredine jula 2020. godine i čine je članovi oba doma, a dolaze iz tri glavne političke opcije: laburista, konzervativaca i liberalnih demokrata. Kearns je predsjedavajuća Svepartijske grupe za BiH.

Bećirović radnu posjetu nastavlja sutra razgovorima sa najvišim zvaničnicima Vlade UK. Između ostalog, sutra su planirani i sastanci sa ministrom vanjskih poslova, Komnovelta i razvoja, ministrom oružanih snaga, specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan i drugim zvaničnicima UK - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.