open-navfaktor-logo
search
Razgovori u New Yorku
Bećirović i Komšić u UN-u: Srebrenica je važno mjesto za cijeli svijet, svi moraju poštovati presude sudova UN-a
Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu poručila da svako poricanje genocida onemogućava pomirenje, zbog čega je važno raditi na kriminalizaciji veličanja ratnih zločinaca.
AUTOR: Autor: Faktor
18.04.2024. u 21:25
get url
text
Susret u New Yorku sa Alice Wairimu Nderitu
Susret u New Yorku sa Alice Wairimu Nderitu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN-a) za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.
Kako je saopćeno iz Bećirovićevog kabineta, u sjedištu UN-a u New Yorku razgovarano je i o predstavljanju Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.
Bećirović i Komšić naglasili su da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida.
- Također, istakli su da čelnici bh. entiteta RS i najviši zvaničnici Republike Srbije trebaju prestati negirati pravosnažne presude sudova UN-a i da imaju obavezu da poštuju međunarodno pravo i presude sudova UN-a - navedeno je.
Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu rekla je da je Srebrenica vrlo važno mjesto za cijeli svijet, i naglasila da je bitno upozoravati na posljedice koje mogu imati govor mržnje i negiranje genocida u Srebrenici.
- Podsjetila je i na svoje obraćanje tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kada je poručila da svako poricanje genocida onemogućava pomirenje, zbog čega je važno raditi na kriminalizaciji veličanja ratnih zločinaca. Stoga snažno podstiče kampanju protiv negiranja genocida, te inicira ustanovljavanje edukativnih programa, koji će se zasnivati principu od "sudnice do učionice", sve u cilju sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida u budućnosti - istaknuto je.
Bećirović i Komšić istakli su da rezolucija, između ostalog, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice UN-a da čuvaju utvrđene činjenice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.