open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović koristeći VIP salone u Londonu potrošio više od 9.000 KM, oglasili se iz njegovog Kabineta
Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića oglasio se "povodom tendencioznih pisanja koje su pokrenuli pojedinci na visokim pozicijama o troškovima člana Predsjedništva BiH tokom službene posjete Londonu".
21.08.2023. u 12:30
get url
text

- Neki ciljano žele da nasjednemo na raspravu o VIP salonima i da zaboravimo da traje napad na ustavni poredak - naveli su iz Kabineta te dodali:

- U vrijeme dok traje udar na ustavni poredak pojedinci vješto pokušavaju skrenuti pažnju na VIP salone. Ovo nije kraj, već početak medijske harange s ciljem da se ljudi odvoje od suštinskih pitanja od kojih zavisi očuvanje države. Naravno, dodatni cilj je zasjeniti predstojeću posjetu članova Predsjedništva BiH Ukrajini, jer ona smeta rušiteljima Bosne i Hercegovine i njihovim inozemnim mentorima - istakli su.

Samo naivni, kako su ustvrdili, mogu nasjedati na podvale o VIP salonima koje ciljano iniciraju i organiziraju pojedinci na visokim pozicijama.

- Naravno, tim osobama ne smeta što predsjednik administrativno-teritorijalne jedinice entiteta RS ima 107 puta veći budžet kabineta nego član Predsjedništva BiH. Njima ne smeta ni što entitetski predsjednik RS-a za svoja putovanja koristi službene helikoptere i avione entiteta RS. Ali im smeta što jačamo međunarodnu poziciju Bosne i Hercegovine i što ćemo još odlučnije nastaviti to raditi bez obzira na ova podmetanja - naveli su iz Bećirovićevog Kabineta.

Nastavljaju, korištenje VIP salona ne zakazuje član Predsjedništva BiH, niti njegov kabinet, nego Protokol Predsjedništva BiH u komunikaciji sa Protokolom zemlje domaćima, što je uobičajena procedura prilikom svih zvaničnih i službenih posjeta članova Predsjedništva BiH. Ne postoji, ističu, nijedan član Predsjedništva BiH koji nije koristio VIP salone, kao što ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji ih nije koristio.

- Tokom izuzetno uspješne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu korištene su samo minimalne usluge, koje se odnose na protokolarni dolazak predsjednika država i šefova vlada na VIP prostor aerodroma, odakle delegaciju preuzimaju VIP vozila zemlje domaćina. Očigledno je da neki žele tendencioznim spinovanjima zasjeniti veoma uspješnu posjetu Denisa Bećirovića Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je se desila u vrijeme najbrutalnijih napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te je stoga bila od velikog značaja za državu i sve njene građane - zaključili su iz Bećirovićevog Kabineta.

Prethodno je u medijima objavljeno kako je Bećirović u julu ove godine s delegacijom boravio u službenoj posjeti Londonu, pri čemu je, između ostalog, u dva navrata koristio i VIP salon na aerodromu. Prvi put po dolasku delegacije u London 2. jula, boravak je trajao sat vremena, što je koštalo 1.380 funti, odnosno nešto više od tri hiljade KM.

Drugi put Bećirović je s delegacijom koristio VIP salon 5. jula, a koštao je 2.640 funti (blizu šest hiljada KM).

Na ime troškova Ambasada BiH u Londonu je platila i iznajmljivanje vozila za potrebe članova delegacije od 2. do 5. jula. To  je koštalo više od 4.400 KM. Predsjedništvo BiH će morati refundirati troškove Ambasadi BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.