open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Bećirović o prelijetanju američkih bombardera: Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović osudio je tendenciozne i zlonamjerne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine.
29.05.2023. u 20:49
get url
text

- Sjedinjene Američke Države su dokazani prijatelj države BiH, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Dodik mora znati da će se prelijetanje američkih aviona odvijati u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine i da taj čin naših američkih prijatelja podržava preko 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Ovaj potez SAD jača mir, sigurnost i nadu u bolju budućnost naše zemlje. Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj ove konkretne i višestruko opravdane poruke SAD.

Najavljeni avio preleti SAD jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Prelet američkih bombardera je još jedna potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Cvijanović i Dodik protiv niskih preleta američkih bombardera iznad BiH, šta su poručili Amerikancima

Jedinstven i odlučan odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da separatisti neće ugroziti mir u regiji. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkim ekstremistima koji otvoreno prijete miru i sigurnosti svih ljudi u BiH i regiji.

Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati jer Dodikova politika nije politički već primarno sigurnosni problem.

Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma napraviti bilo kakvu korist za bh. entitet RS. Naprotiv, antidejtonskim djelovanjem mogao bi dovesti do scenarija kojeg ne očekuje - saopćio je Bećirović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.