open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Bećirović odgovorio Dodiku: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor
Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.
08.02.2024. u 09:32
get url
text

- Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH. Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine - naveo je Bećirović, saopćio je njegov Kabinet.

Dodao je da evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi.

VEZANI TEKST - Dodik poručio Konakoviću: Zaigrao si se, šta si umislio sebi, pokazat će se da SDA i druge stranke...

- Status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane su Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.