open-navfaktor-logo
search
Član predsjedništva BiH
Bećirović prisustvovao Kongresu SPD-a Njemačke u Berlinu
Na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović prisustvovao je Kongresu SPD-a u Berlinu. Osim Bećirovića, Kongresu SPD-a Njemačke prisustvovali su i brojni lideri iz Evrope i svijeta, među kojima i predsjednik Socijalističke internacionale i premijer Kraljevine Španije Pedro Sanchez.
10.12.2023. u 10:55
get url
text

Tom prilikom Bećirović je razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom koji se zahvalio Bećiroviću na prihvatanju poziva da kao gost prisustvuje Kongresu SPD-a, kao i na dosadašnjoj saradnji.

Denis Bećirović je naglasio važnost jačanja saradnje s najvećom socijaldemokratskom partijom u Evropi i strateškog povezivanja bosanskohercegovačke i njemačke socijaldemokratije. Istaknuo je da je snažna i dobro organizovana socijaldemokratija garant stabilne i demokratske  Evrope u kojoj se poštuju ljudska prava i osnovne slobode svih njenih stanovnika.

Zahvalio je predsjedniku SPD-a Larsu Klingbeilu za otvorenu i snažnu podršku tokom predizborne kampanje 2022. u Bosni i Hercegovini. On je poručio da je od izuzetne važnosti, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara Šolca da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

Sagovornici su istakli i važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Prisutnima na Kongresu SPD-a obratio se i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz. Govorio je o njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, glavnim globalnim izazovima, kao i smjernicama prema izborima za Evropski parlament 2024. godine.      

Na Kongresu SPD-a Njemačke razmatra se izbor stranačkih lidera, te profiliraju smjernice  za modernizaciju Savezne Republike Njemačke s obzirom na nove izazove s kojima se ova zemlja i Evropa suočavaju. Predviđeno je donošenje rezolucija o vanjskoj i sigurnosnoj politici, kao i ekonomskoj i obrazovnoj politici, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.