open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Londonu
Bećirović sa Sunakom: Velika Britanija snažno uz BiH, ključni prioritet očuvanje mira
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Rishijem Sunakom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
04.07.2023. u 18:29
get url
text
Rishi Sunak, Denis Bećirović, London
Rishi Sunak, Denis Bećirović, London

- Premijer Ujedinjenog Kraljevstva je jedan od najutjecajnijih svjetskih državnika i susret Bećirovića s njim predstavlja snažnu potvrdu podrške Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini. Riječ je o jednom od najvažnijih sastanaka bh. zvaničnika sa ključnim liderima Zapada u zadnjoj deceniji, ali i jasan pokazatelj neupitne podrške državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta. 

VEZANI TEKST - Sunak: Poduzet ćemo mjere protiv onih koji ugrožavaju suverenitet BiH

Bećirović je informirao premijera Sunaka o opasnosti antidejtonskog djelovanja koje ugrožava mir i ruši ustavni poredak BiH. On je, između ostalog, rekao da je izuzetno važna podrška Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem osiguranja mira, stabilnosti i zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Vrijeme je da se konkretnim potezima suprotstavimo rušiteljima mira - istakao je Bećirović.

Sunak je jasno rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da će preduzeti dodatne korake s ciljem zaštite mirovnog procesa i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. Uz to, on je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Sunak je konstatirao da su očuvanje mira i demokratski razvoj Bosne i Hercegovine ključni prioriteti Ujedinjenog Kraljevstva u ovom dijelu Evrope.

Član Predsjedništva BiH izrazio je zahvalnost Vladi UK na kontinuiranoj pomoći Bosni i Hercegovini, kao i na programima pomoći u provođenju ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.