open-navfaktor-logo
search
(Ne)iskreni prijatelj
Bećirović se sastao s Juratovićem koji je davao podršku za uspostavljanje aparthejda u BiH po željama HDZ-a
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa zastupnikom u Bundestagu (SPD) Josipom Juratovićem u sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora Evropske unije s BiH.  
28.02.2024. u 17:47
get url
text

VEZANI TEKST - Dunović: Zgroženi smo Juratovićevom podrškom uspostavljanju aparthejda po željama HDZ-a

Nije baš uobičajeno da se dio kolektivnog šefa države sastaje sa zastupnicima nacionalnih skupština, ali su u Bećirovićevom kabinetu procijenili da od toga može imati koristi BiH. To je njihova procjena na koju naravno imaju pravo.

Problematični su politički potezi Juratovića posljednjih godina, koji sigurno ne idu u korist BiH. 

- Žalosno je za njega da nakon 16 godina rada kao član Parlamenta i jedva upravljanjem statusom quo u BiH, Juratović sada, iznenađujući za mnoge, predstavlja mnoge od pozicija HDZ-ovog premijera Andreja Plenkovića - izjavio je u oktobru 2022. zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović.

Nešto ranije iste godine potpredsjednik Demokratske fronte i državni zastupnik Milan Dunović kritikovao je otvorene podršku Juratovića nametanju diskriminirajućih odredbi u Izborni zakon BiH.

Juratoviću je tada poručio:

- Većina građana u BiH zgrožena njegovom podrškom namjeri za upostavljanjem aparthejda, putem jačanja i produbljivanja etničke diskriminacije po željama HDZ-a, što svakako ne priliči jednom socijaldemokrati za kakvog se u rijetkim trenucima kada se ne konsultuje sa Željanom Zovko oko miješanja Hrvatske u izbore u BiH, predstavljate - izjavio je tada Dunović.

Uoči obilježavanja genocida u Srebrenici prije dvije godine Juratoviću je otkazano gostoprimstvo na događajima u Štutgartu koje su organizirala bošnjačka udruženja u Njemačkoj u saradnji sa Konzulatom BiH, objavila je Istraga. Razlog za otkazivanje gostoprimstva su posljednji Juratovićevi istupi u vezi sa Rezolucijom o BiH koju je usvojio njemački parlament.

Juratović se tada usprotivio sadržaju Rezolucije kojom Bundestag Milorada Dodika i Dragana Čovića označava kao glavne krivce za nazadovanje BiH. Naime, Juratović je insistirao da se, pored Dodika i Čovića, i Bakir Izetbegović označi kao krivac za loše stanje u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.