open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović u Londonu: Dodika smijeniti prije nego što izazove sukob
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja Jamesom Cleverlyjem i specijalnim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Stuartom Peachom o potezima organa bh. entiteta RS kojima se ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
04.07.2023. u 13:45
get url
text

Bećirović je ukazao na opasnost destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije zbog opasnog antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS. Član Predsjedništva BiH je naglasio da se pokazala tačnim konstatacija da je politika entiteta RS primarno sigurnosni, a ne politički problem, te je poručio da predsjednika bh. entiteta RS treba smijeniti prije nego što izazove destabilizaciju zemlje i regiona.

Bolje je, kako je naveo, smijeniti Dodika nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine. Također, on je naglasio da je od izuzetne važnosti da svjetska velesila poput UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane, saopćio je Bećirovićev kabinet.

Bećirović sa Cleverlyjem (FOTO: Predsjedništvo BiH)

Ministar vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja James Cleverly je rekao da je interes Ujedinjenog Kraljevstva očuvanje mira i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je istakao da je posvećenost UK demokratskim snagama i budućnosti Bosne i Hercegovine neupitna i da će UK preduzeti dodatne korake u pravcu stabilizacije prilika u ovom dijelu Evrope.

Specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan Stuart Peach je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, saveznik Bosne i Hercegovine i najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Lord Peach je, između ostalog, rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i jačanje institucionalne saradnje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović izrazio je zahvalnost Vladi UK na kontinuiranom angažmanu u Bosni i Hercegovini i programima pomoći ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava.

Tokom razgovora je naglašeno da će Ujedinjeno Kraljevstvo i u narednom periodu pružati snažnu podršku kako bi se ojačala sigurnost i osigurao demokratski razvoj zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.