open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović u Londonu: Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Jamesom Heappeyjem tokom radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.
05.07.2023. u 09:13
get url
text

Bećirović i Heappey razgovarali su o sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj protivustavnim djelovanjem organa bh. entiteta RS, koja prijeti da izazove nestabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Bećirović je naglasio da je pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH direktan udar na mir, a dolazi nakon najave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će entitetski organi pokušati razbiti međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

- Vrijeme je za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti. Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji - istakao je Bećirović tokom razgovora, saopćio je njegov kabinet.

Ministar oružanih snaga Heappey poručio je da vlada UK neće ignorirati bilo kakvo narušavanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. UK ozbiljno razmatra ponovno učešće vojnika Ujedinjenog Kraljevstva u EUFOR-ovoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini. UK je prvo implementiralo odluke posljednjeg samita NATO-a u Madridu, kojima je definirano da se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u sigurnost Alijanse.

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama BiH, kao i drugim sigurnosnim i odbrambenim institucijama države Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio važnost nastavka jačanja odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine, modernizaciji Oružanih snaga BiH, kao i snaženje odbrane od kibernetičkih napada kroz uspostavljanje Centra za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Također, on je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti s podrškom Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na polju vojne obuke, reforme odbrane, kontrole vatrenog oružja, te provođenju infrastrukturnih projekata. Iskazana je i podrška nastavku školovanja i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na britanskim vojnim akademijama i drugim odbrambenim institucijama.

Osim ovog sastanka Bećirović je razgovarao i sa drugim predstavnicima Vlade UK zaduženim za državnu sigurnost i međunarodne poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.