open-navfaktor-logo
search
NATO i EUFOR čekaju
Bećirovićev kabinet tvrdi da Kožljak ne provodi samovolju kada je riječ o imenovanju novih generala OSBiH
Iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića reagirali su na tekst "NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?" objavljen danas na portalu Faktor.
14.07.2023. u 16:20
get url
text
Denis Bećirović, Alija Kožljak
Denis Bećirović, Alija Kožljak

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?

Tvrde da je "apsolutno neistinito da je šef kabineta Alija Kožljak zakazao konsultacije u vezi prijedloga Plana strukture generalskog kora.

- Konsultacije je zatražilo Predsjedništvo BiH svojim zaključkom od 21.05.2023. godine, koji je potpisala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a što se vidi iz priloženog dokumenta. Netačno je da je Alija Kožljak pozvao članove radne grupe na konsultacije u svoj kabinet, nego je to uradio šef kabineta predsjedavajuće Željke Cvijanović, za što dostavljamo dokument u prilogu. Nije istinit ni navod da je ovo prvi put da se traže konsultacije. Naime, svih prethodnih godina, kada se odlučivalo o ovoj problematici, obavljane su prethodne konsultacije u navedenom formatu, što je u skladu sa članom 8. i 12. Zakona o odbrani BiH. Zlonamjeran i netačan je i navod da se uz Plan dostave i imena za generalske pozicije, kao i više imena nego što ima pozicija, što je vidljivo iz priloženog dokumenta.

Tendenciozni naslov o preuzimanju mjesta vrhovnog komandanta OSBiH je opasno insuiniranje, što može imati za posljedicu stvaranja atmosfere nesigurnosti, a pogotovo u vrijeme sinhronizovanog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja destruktivnih snaga u Bosni i Hercegovini. Ovakvi neprofesionalni i neistiniti navodi mogu biti jedino u funkciji režima Milorada Dodika i njegovih mentora.

Šef kabineta Denisa Bećirovića nije nikada preduzimao, niti će ikada preduzimati bilo kakve radnje koje su u suprotnosti sa Ustavom BiH, zakonima BiH i usvojenim zaključcima Predsjedništva BiH. Oni koji to rade morat će prije ili kasnije snositi zakonsku odgovornost za postupanje suprotno zakonskim aktima - navodi se u demantiju.  

Zanimljivo je da se iz Bećirovićevog kabineta uopće nisu osvrnuli na pismo komandantice NATO Štaba Sarajevo brigadne generalice Pamele McGah i komandanta EUFOR-a generalmajora Helmuta Habermayera koji su 6. jula zatražili hitan sastanak sa članovima Predsjedništva BiH upozoravajući ih "da dugo kašnjenje u imenovanju novog generalskog kora ne doprinosi na pozitivan način integritetu odbrambenog sistema BiH". NATO i EUFOR su već u nekoliko navrata upozorili Predsjedništvo BiH da se moraju imenovati novi generali jer je aktuelnima mandat istekao prije 16 mjeseci. 

Također, u demantiju iz Bećirovićevog kabineta, svjesno zaobilaze izjavu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja je danas pojasnila "da je upravo Bećirovićev kabinet u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra odbrane Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usaglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva odbrane".

Cvijanović je ukazala da "Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o odbrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH".

- Za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena. Jedna od tih je usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, koja je prošlog mjeseca bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva - rekla je ona. 

Na pitanje Srne zašto se kasni sa usvajanjem Plana strukture generalskog kora, Cvijanović je objasnila da, iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usaglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji.

Uz to, u demantiju se navodi kako je netačno da nikada do sada Predsjedništvo BiH nije obavljalo konsultacije, što nigdje u tekstu Faktora nije navedeno. 

Citat glasi: 

- Nikad do sada nije se dogodila ovakva situacija da Predsjedništvo BiH interveniše kada je riječ o Planu strukture generalskog kora i imenima generala koja bi nakon usaglašavanja sa zamjenicima dostavio ministra odbrane BiH, niti su NATO i EUFOR morali intervenirati i upozoravati ih na Zakon o odbrani BiH.

Napominjemo, da Željka Cvijanović i Željko Komšić nakon što je ministar odbrane Zukan Helez dostavio prije tri mjeseca usaglašeni Plan strukture generalskog kora nisu imali primjedbe i smatrali su da treba biti usvojen. Primjedbe je imao jedino Bećirović koji je i nakon urgencije Heleza i poziva NATO-a i EUFOR- a da se imenuju novi generali OSBiH nastavio sa odugovlačenjem ovog procesa. 

O insinuacijama da je objavljeni tekst, kojim se nemušto pokušava skinuti odgovornost za zastoj u procesu usvajanja Plana strukture generalskog kora i imenovanja novih generala "u funkciji režima Milorada Dodika i njegovih mentora", skrećemo pažnju šefu kabineta Denisa Bećirovića ponovo na dio pisma komandantice NATO-a i komandanta EUFOR-a od 6. jula.

- Još jednom ističemo ovaj važni zahtjev imajući na umu da dugo kašnjenje u imenovanju novog generalskog kora ne doprinosi na pozitivan način integritetu odbrambenog sistema BiH - poručili su oni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.