open-navfaktor-logo
search
Analiza
Bečki Standard: Palmer i drugi strani diplomati u BiH popuštaju HDZ-u i SNSD-u
U Bosni i Hercegovini diplomatski krugovi rade na dogovoru kako bi udovoljili nacionalisti Miloradu Dodiku. Susjedne države Srbija i Hrvatska su također uključene, piše to ugledni bečki Der Standard.
28.10.2021. u 12:09
get url
text

Vođa najveće stranke bosanskih Srba, SNSD, desničarski ekstremist i nacionalist Milorad Dodik poduzeo konkretne korake ka uništenju Bosne i Hercegovine u proteklim sedmicama i zaprijetio da će se Republika Srpska povući iz zajedničke vojske, poreske uprave i drugih državnih institucija, kao i da će poništiti sve odluke Visokog predstavnika od 1995. Najveći dio međunarodne zajednice je reagirao popuštajući Dodikovim zahtjevima.

Dodiku je čak ponuđen "politički deal" kako bi srpski zastupnici okončali bojkot državnih institucija. Kako izvještavaju bosanski mediji, zakon o raspolaganju državnom imovinom trebao bi biti izrađen u skladu sa Dodikovim željama. Ovo uključuje šume, nepokretnu imovinu i rijeke koje pripadaju cijeloj državi.

Dodik, koji ne predstavlja samo Republiku Srpsku, već je dio bosanskog državnog Predsjedništva, želi da Republika Srpska dobije što je više moguće državne imovine.

Interesi Srbije

"Dogovor za Dodika" također uzima u obzir i interese Srbije, iako je Bosna i Hercegovina suverena država. Po diplomatskim izvorima, riječ je o hidroelektranama na Drini, graničnoj rijeci između Bosne i Hercegovine i Srbije. Korištenje energije bi bilo riješeno između Srbije i Republike Srpske, a država BiH bi bila izuzeta.

Nije samo Dodik išao na hodočašće u Beograd kod srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ovih sedmica intenzivira svoj utjecaj na cijeli region (pored BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori). Vođa hrvatskih nacionalista iz HDZ-a Dragan Čović također se susreo sa Vučićem u Beogradu.

Čovićevi interesi bi trebali biti uključeni u "sveobuhvatni paket" koji, čini se, guraju i strani diplomati. Godinama, nacionalisti iz Hercegovine pokušavaju promijeniti izborni zakon, kako bi HDZ-u bilo osigurano mjesto u Predsjedništvu BiH. Podršku ovakvim izmjenama ne pruža samo Hrvatska, već i američki izaslanik Matthew Palmer, kojeg je na Balkan poslao bivši američki predsjednik Donald Trump.

VEZANI TEKST - Ćudić pozvala američku administraciju da se ogradi od Palmera: Njegov plan je opasan i destruktivan

Palmer je ovih dana u Bosni i Hercegovini. Radi se o diplomati, čiji je kredibilitet izuzetno upitan, jer je podržavao opasnu ideju razmjene teritorija između Srbije i Kosova.

Deal za hercegovačke nacionaliste

Čoviću navodno nije samo Palmer obećao promjene Izbornog zakona. Sudeći po izvještajima medija, bošnjačka strana je već "dobila" Zakon o zabrani negiranja ratnih zločina i veličanja zločinaca, iako ovaj zakon nema ništa sa specifičnim etničkim grupama.

Otkako je bivši visoki predstavnik Inzko prošlog ljeta donio ovaj zakon, negiranje ratnih zločina se smanjilo.

Nenacionalistički političari u BiH protive se dogovorima iza zatvorenih vrata, koje međunarodna zajednica sklapa sa nacionalističkim političarima poput Čovića i Dodika.

Npr. potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kaže:

- Ruku za saradnju u odbrani i izgradnji ih dajemo svima, ali ćemo brutalno kazniti svaku izdaju države. Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država svih građana, a nikako savez etnonacionalnih plemena i ničija očevina da se s njom može trrgovati.

Evropsko dvorište

Eksperti, poput bečkog politologa Vedrana Džihića upozoravaju da se popustljivi pristup međunarodne zajednice već 90-ih pokazao kao promašena politika, naročito u odnosu prema beogradskom despotu Slobodanu Miloševiću.

- Milošević je uvijek tvrdio da želi očuvati mir u Jugoslaviji, a istovremeno je imao jasnu agendu za promjene granica. Evropljani su uvijek kasnili dva koraka za njim. Zapad nije imao adekvatnu reakciju na njegovu strategiju - kaže Džihić.

Danas su Evropljani u sličnoj poziciji. Dok Dodik i Čović traže dogovore koji će im ići u korist, zapadni diplomati reaguju pragmatično, ne razmišljajući šta je iza ugla.

- To je opasno - kaže Džihić, "jer Dodik želi ići do kraja. On nema drugu strategiju osim eskalacije".

Strah od Dodika

Svi zapadni diplomati se plaše Dodika, koji već 15 godina radi na disoluciji države Bosne i Hercegovine, kako bi ostvario staru ideju o Velikoj Srbiji.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Palmerom i Eichhorst: Rekao sam im da probosanske stranke neće biti linija manjeg otpora

Ovo dovodi do toga da Zapad periodično traži od Vučića da "obuzda" Dodika. Ali upravo to koristi samom Vučiću, koji dobiva pravo da interveniše u odnose unutar Bosne i Hercegovine, i to na poziv Zapada.

- Kada uključite glasove iz Beograda i Zagreba, bosna i Hercegovina počinje ličiti na vazalnu državu. To je direktan napad na njen suverenitet. A normalni Boosanci se osjećaju pogaženo - kaže Džihić.

Dodik je već počeo implementirati svoje secesionističke prijetnje. Prošle sedmice je u Skupštini Republike Srpske izglasan zakon kojim se poništava državna Agencija za lijekove.

Zakon je neustavan i bit će osporen pred Ustavnim sudom, kao druge mjere kojima prijeti Dodik, piše Der Standard. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.