open-navfaktor-logo
search
Zamjenica ministra zdravstva
Bera: U FBiH dosad nije detektovan omikron soj koronavirusa, ali ga uskoro možemo očekivati
Od 463 osobe hospitalizirane u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog komplikacija sa COVID-19, njih 86,4 posto je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano, izjavila je zamjenica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.
02.12.2021. u 15:00
get url
text

Bera, koja je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH prezentovala najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji, na konferenciji za novinare istakla je kako je u posljednjih 15 dana sekvencionirano 150 uzoraka i kako u FBiH još nije detektovan omikron soj. Ipak, Bera je kazala da sasvim sigurno možemo uskoro očekivati da će i kod nas biti detektovan.

Incidenca kod broja zaraženih u posljednjih 15 dana iznosi 143 slučaja na 100.000 stanovnika. Bera je napomenula kako je u pet kantona visok nivo prijenosa virusa, a radi se o Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom i Zapadno hercegovačkom kantonu.

- Ono što je konstanta u posljednje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od COVID-19 na bolničkom liječenju, među kojima je 8,7 posto ili 47 na invanzivnoj mehaničkoj ventilaciji - kazala je Bera.

Ono što je posebno istakla jeste vakcinalni status osoba koje su hospitalizirane.

- Prema dostavljenim podacima, od 463 hospitalizirane osobe sa podatkom o vakcinalnom statusu, njih je 86,4 posto je vakcinisano ili nepotpuno vakcinisano - otkrila je Bera, naglašavajući kako ovaj podatak ukazuje na značaj vakcinacije naročito u kontekstu pojave nove omikron varijante koronavirusa.

Ukazala je i na veliki broj umrlih osoba, dijeleći podatak da su u protekloj sedmici prijavljena 123 smrtna slučaja.

- Kada je riječ o vakcinisanju, i pored toga što postoji dovoljno vakcina, što je omogućeno vakcinisanje i izbor vakcina stanovništvu, u posljednjih 15 dana samo za 1,3 je povećan obuhvat vakcinisanja tako da je prvom dozom vakcinisano 28,8 posto našeg stanovništva, a drugom 25,12 posto - kazala je Bera.

Naglasila je kako osim slabog procenta vakcinisanih, tu su i propusti u kontinuiranom pridržavanju mjera. Upozorila je kako to može biti velika prijetnja u narednom periodu kada dolaze blagdani.

Bera se dotakla i nove omikron varijante koronavirusa, koja ima oko 30 mutacija, a koja se već pojavila u zemljama Evrope.

- Kod nas je sekvencionirano 150 uzoraka u posljednjih 15 dana, svi ti uzorci su delta soj koji je jako prenosiv i izaziva teške kliničke slike. Dakle, dosad nije detektovan omikron soj, međutim sekvencioniranje se i dalje radi i sasvim sigurno možemo uskoro očekivati da će i kod nas biti detektovan - poručila je Bera.

Poručila je građanima kako je konačno došlo vrijeme da stanu pred ogledalo i sebi postave pitanje zašto neće da se vakcinišu, te pozvala da se pridržavaju svih mjera.

- Imamo mjere vrlo jednostavne, uobičajene, koje nije teško provoditi, koje nas ništa ne koštaju, to je nošenje maske, držanje fizičke distance. Međutim, mi ni to ne radimo. Ponašamo se kao da COVID-19 nije tu, kao da nama ništa ne može biti, a svjedoci smo da nam sugrađani svakodnevno umiru - poručila je Bera.

Na pitanje o uvođenju VTP potvrda, odnosno potvrde vakcinisan, testiran, prebolio, koje su najavljene od 20. decembra, Bera je kazala kako je na današnjoj sjednici Vlade Federacije odlučeno da se kantonima predlaže uvođenje ove mjere, zato što su za provođenje ovih mjera i njihov nadzor zaduženi kantoni. Ukoliko bude potrebno, Federacija ovu preporuku može donijeti i u vidu naredbe.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.