open-navfaktor-logo
search
Objavljen dnevni red
Bez sudija iz RS-a: Danas plenarna sjednica Ustavnog suda BiH
Ustavni sud Bosne i Herecegovine danas će održati plenarnu sjednicu, s početkom u 9.30 sati.
18.01.2024. u 09:00
get url
text

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić zakazala je za danas sjednicu na kojoj prvi put neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.  

Na dnevnom redu, 140. sjednice tog suda, nalazi se zahtjev Bakira Izetbegovića (u vrijeme podnošenja zahtjeva prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) za ocjenu ustavnosti člana 5. stav (3) Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bit će razmatan i zahtjev Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 8. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu člana 8. Zakona o izmjenama i dopunama KZRS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda BiH danas je, između ostalog, i zahtjev 14 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti čl. 208a, 208b. i 280a. stav (2) KZRS.

Spojeni predmeti: U-21/23 i U-27/23.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.