open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
"BH povorka ponosa": Za organiziran napad odgovorna je policija, zvaničnici iz RS-a, naročito Dodik i Stanivuković
Jučerašnji napad na članove i članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove i članice LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, navode iz "BH Povorke ponosa".
19.03.2023. u 17:02
get url
text

- Važno je naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje smo mi kao članovi i članice Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklonimo kako bismo bili sigurni. Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasio je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banje Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika - huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje - navodi se u saopćenju "BH povorke ponosa".

Oni ističu da je ovo "bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banja Luke te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kao i gradonačelnik grada Banja Luke, Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja".

- Mi smo od strane policije isporučeni huliganima. Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije - ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije. Članovi i članice Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, što uključuje i građane i građanke Banje Luke i drugih gradova entiteta Republika Srpska - navodi se u saopćenju.

Shodno svemu navedenom, naglašavaju da je LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i diljem entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika te izostanka zaštite od strane policije, trenutno izložena riziku od nasilja te joj je stavljena meta na čelo.

- Zahtijevamo podizanje sigurnosti na najviši nivo, kako bi LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.