open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava
Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile tu državu.
07.08.2023. u 14:39
get url
text

Slovenija je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice.

Na inicijativu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića danas je u prostorijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima uprave Civilne zaštite RS-a i Federalne uprave Civilne zaštite, na kojem je razmotren mogući način i obim pomoći.

Slovenija je u svom zahtjevu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena na poplavljenim područjima.

Uprava Civilne zaštite RS-a i Federalna Civilne zaštite izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije sa posadama za raščišćavanje terena te će ministar Nešić uputiti prijedlog Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći.

Također, traženi su i pontonski mostovi, te imajući u vidu da time raspolažu Oružane snage BiH, ministar Nešić je taj zahtjev proslijedio Ministarstvu odbrane BiH na dalje postupanje, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.