open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
BiH uspostavila diplomatske odnose sa Somalijom
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Somalije. 
07.02.2022. u 10:47
get url
text

Uime Savezne Republike Somalije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Abukar Dahir Osman. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a.

Ambasador Somalije se posebno zanimao za iskustvo Bosne i Hercegovine u smislu uspješne izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao i brzom ekonomskom opravku koji je postigla Bosna i Hercegovina poslije rata. Izrazio je želju za intenziviranjem kontakata i razmjene iskustva u tom pogledu. Najavio je skoro otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu koja će nerezidentno pokrivati i našu zemlju, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 10 članica UN-a, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.