open-navfaktor-logo
search
Slučaj zgrade "15. maj"
Bijedić nakon oslobađajuće presude: Proces mi je montiran zato što sam izašao iz SDP-a
Nakon što je pravosnažno oslobođen u predmetu vezanom za gradnju Stambeno-poslovnog objekta (SPO) "15. maj" u Tuzli, javnosti se danas obratio predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) Enver Bijedić i upozorio da se "više nikome ne smije ponoviti ono što se desilo njemu".
26.12.2022. u 13:03
get url
text
Press konferencija Envera Bijedića
Press konferencija Envera Bijedića

- Bio sam optužen i maltretiran sedam godina. Godinama su trajali protesti u kojima sam ja proglašavan za glavnog krivca za nezavršetak zgrade "15. maj". Bilo je 11 osumnjčenih, a tužilac je pincetom izvukao samo moje ime da bi skrenuo pažnju s pravih krivaca - rekao je danas Bijedić.

Ovo je bio i napad na SD BiH, istakao je on, jer je politički subjekat formiran u septembru 2019. godine izlaskom iz Socijaldemokratske partije (SDP), a optužnica je podignuta već u novembru.

- Kupci stanova u zgradi "15. maj" su oštećeni i prevareni, jer 10 godina nisu mogli da se usele. Sva je pažnja bila usmjerena na mene, a neki od učesnika u izgradnji nisu ni spomenuti, neki drugi, kao bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, dobili su zastaru. U istom predmetu meni optužnica, a njemu zastara. Sve ovo govorim iz najbolje namjere, da se ovo više nikome ne ponovi. Da niko ne doživi politički progon, gdje se montira proces samo zato što više nisam pripadnik jedne političke opcije (SDP-a op.a.) ili što sam izašao iz nje. Sve je to napravljeno zbog toga - kaže Bijedić.

Predsjednik SD BiH rekao je da će se obratiti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, OSCE-u, stranim ambasadama koje prate rad bh. pravosuđa.

- Na kraju će građani iz budžeta platiti štetu nastalu nakon što se neki tužilac igrao pravosuđa i pravio montirane procese. Užas je kroz šta sam prošao i na neki način još uvijek prolazim - zaključio je Bijedić.

Advokat Omar Radončić, jedan od branilaca u ovom postupku, rekao je da se Bijediću stavljalo na teret to što je dok je bio direktor Direkcije za izgradnju Tuzla, dio novaca dobijenog od kupaca stanova u SPO "15. maj" trošio na tekuće poslovanje, odnosno na plaće i druge obaveze.

- I prvostepeni i drugostepeni sud zauzeli su stav da te radnje ne predstavljaju krivično djelo. Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice, odnosno nisu ukazali koje je to propise prekršio gospodin Bijedić. Takvog pripisa nema i to su oba suda prepoznala - pojasnio je Radončić.

Bijedić je danas istakao je će greške Tužilaštva Tuzalsnkog kantona na kraju platiti građani, jer tužioci ne odgovaraju lično, a na pitanje koga smatra odgovornim kaže:

"Gradska uprava, bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u jako dobrim odnosima bio sa glavnim tužiocem Tužilaštva TK (Tomislav Ljubić op.a.) i sa postupajućim tužiocem Ćazimom Serhatlićem, koji je opet, bio šef gradskih inspekcija dok je građana zgrada "15. maj". Dakle tužilac je bio direktno involviran ukoliko je bilo nelegalnih radnji. Na kraju je taj čovjek vodio proces. U ovoj državi se tužiocima ne može ništa i oni mogu da rade šta god hoće".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.