open-navfaktor-logo
search
Članica VSTV-a
Biljana Simeunović: Tegeltija je naštetio pravnicima u BiH, nije bio "ugrožen" u sarajevskim kafanama i skupom hotelu
Biljana Simeunović, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, obratila se saopćenjem za javnost, u vezi s istupom odlazećeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije na jučerašnjoj konferenciji za medije. 
11.12.2020. u 10:12
get url
text

- Milan Tegeltija je svojim ponašanjem nanio veliku štetu Republici Srpskoj i svim pravnicima u RS-u i cijeloj Bosni i Hercegovini, od kojih je većina do juče šutjela - napisala je Simeunović. 

Nadalje Simeunović navodi: 

- Tegeltija je danas, kao predsjednik VSTV-a, pokušao da svoj nedostojni rad, a i ponašanje koje nije u skladu sa dignitetom funkcije člana i predsjednika pomenute institucije, koji je štetio ugledu Vijeća i pravosuđa u cjelini, nemoralno nametne kao udar na sve kadrove koji dolaze iz Republike Srpske, a koji rade u državnim institucijama BiH, naročito u pravosuđu.

Svima nama, a naročito pravosudnoj zajednici, navodi dalje Simeunović, poznato je da je Tegeltija godinama posjećivao mnoge kafane u Sarajevu u kojima je bio dobrodošao, i u kojima je, između ostalog, razgovarao i o izborima na najviše pravosudne funkcije.

- Tada nije smatrao da je njegova sigurnost ugrožena, kao što nije bila ni u skupom hotelu Europa u centru Sarajeva, u kojem je stanovao na teret budžeta BiH. Za njega se govorilo da se ponašao u skladu sa starom narodnom poslovicom "Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane", bez ličnog integriteta i stava.

Zbog svega što je gospodin Tegeltija izjavio na vanrednoj sjednici 3.12.2020. godine i na konferenciji, smatram da ne zaslužuje da bude član pravosudne zajednice Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i da poslije nedostojnog ponašanja kao predsjednik i član VSTV-a, kao sudija bez integriteta ne zaslužuje pažnju predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske - navela je.

Simeunović je dalje napisala da je na vanrednoj sjednici jasno i precizno navela da, ukoliko Milan Tegeltija ne podnese ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a ili ga ta institucija ne razriješi dužnosti, da će ona iz moralnih i profesionalnih razloga podnijeti ostavku na članstvo u VSTV-u.

- S obzirom na to da je podnio ostavku, izuzetno je neprimjereno da mene poziva da poslije njega ostavku podnesem i ja. Da javnost ne bi bila dezinformisana izjavama gospodina Tegeltije, ističem da je isti na pripremnoj sjednici VSTV-a 2.12. pred 14 članova i drugih prisutnih izjavio da njegova ostavka može dovesti do sukoba, a zatim dodao "ne oružanih", kao i da može doći do podjela. Tada sam rekla da je, ukoliko ima takva saznanja, već trebalo da podnese ostavku, kao i svi drugi članovi VSTV-a jer naše funkcije nisu vrijedne bilo kakvih sukoba, odnosno nemira - piše Simeunović.

Milan Tegeltija je, navodi dalje u svojoj izjavi Simeunović, kao predsjednik krovne institucije pravosudne zajednice bio dužan da, po saznanju da, kako sam navodi, postoji odmetnuti dio Obavještajno-sigurnosne agencije, koji ga prati, uhodi i snima, o tome obavijesti nadležne organe. 

- Gospodin Tegeltija je trebalo da obavijesti Tužilaštvo i Komisiju Parlamenta BiH za nadzor nad radom pomenute agencije, a ne da o tome priča na neslužbenim lokacijama i medijima, i to nakon godinu i više dana, kako sam navodi u raznim intervjuima.

S obzirom na to da gospodin Tegeltija ne odustaje od svog realityja i da u istom danu obavještava javnost da podnosi ostavku na sve funkcije u pravosuđu i istovremeno zakazuje redovnu sjednicu VSTV-a za 15. i 16. decembar, te da se na dnevnom redu nalaze i imenovanja na pravosudne funkcije, istakla bih da sam 10. 12. predložila članovima VSTV-a da se prije redovne sjednice održi vanredna sjednica, na kojoj treba razmotriti prethodni zaključak o Tegeltijinoj odgovornosti - navodi u pisanoj izjavi za BN televiziju članica VSTV-a Biljana Simeunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.