open-navfaktor-logo
search
Analiza kampanje
Bišćević Tokić: Bećirović ne vlada pravnom materijom, ne poznaje Ustav, svoje narode i podneblje
Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Jasmina Bišćević Tokić komentarisala je  dosadašnji tok izborne kampanje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  
23.09.2022. u 15:59
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović govorio na engleskom, Bećirović odbio, je li obmanjivao javnost da govori engleski?

- Dešava se sve što smo očekivali i za što se spremamo. Naime, proteklih dva dana imali smo prilike vidjeti medijske zabilježbe ponašanja ključnih političara i njihovih "osvajačkih" metoda u utrci za vlast. Najsvježija debata, koju smo imali prilike gledati putem Federalne televizije većini društvene zajednice potvrdila je jedinstven zaključak o kapacitetima ponude opozicionih stranaka.

Da budemo jasni, za poziciju predsjednika države, nije potreban samo fakultet, neophodno je da čelni čovjek jedne države bude kapacitiran u intelektualnom smislu, proaktivan, probojan, odlučan i harizmatičan. Treba vladati pravnom materijom, poznavati ustav, svoje narode i podneblje. Niz od ovih karakteristika na žalost nismo mogli primjetiti kod kandidata Denisa Bećirovića, kojeg su nam ponudile kolege ni manje ni više iz 11 političkih subjekata - navodi Bišćević Tokić. 

Smatra da programska rješenja, kojim se pokušao saprati od posljednjeg debakla sa N1 televizije nisu ništa drugo, već prirodni procesi koje je nerijetko pokretala i sprovodila upravo SDA, a što je Izetbegović sasvim jasno potkrijepio.

- Naravno, ni njegov istup sa dženaze iz Srebrenice, kojim se pokušao dodvoriti ljevičarima mu ne ide u prilog. I u lijevoj poziciji ipak ima ponosa - ističe ona.

Kad je, pak, u pitanju Mirsad Hadžikadić, sasvim je evidentna njegova umjerenost, za koju sam stava da se ne bi potvrdila adekvatnom saradnjom sa ostalim članovima Predsjedništva, a potom i sa nedefinisanim interesima međunarodne zajednice.

- Iako je jasno da je Hadžikadić gospodin sasvim jasno sa referentim akademskim gabaritom, držim da nije dovoljno probojan, a što bi definitivno bilo rizično po ove interne odnose.

VEZANI TEKST - Ovdje možete pogledati debatu sa FTV-a: Izetbegović, Bećirović i Hadžikadić se predstavili biračima

S druge strane, većina je mogla svjedočiti autoritetu i poznavanju državničke materije Bakira Izetbegovića, vjerujem budućeg člana Predsjedništva BiH, podvlači Bišćević Tokić.

- Isti je demonstirao apsolutno poznavanje materije, Ustava i mogućnosti djelovanja istog, pokazao svoju autoritativnu harizmu, te dokazao se svakako emocijom koju gaji prema državi. U koliko smo ga pažljivo slušali, mogli smo shvatiti i pod kakvim opstrukcijama radi. Da li može brže, moglo bi, ali uz jedinstvo, kojim se nismo kao narod do sada oglašavali.

Uglavnom, kroz tek par medijskih istupa, građani su mogli evidentirati svačije prednosti i nedostatke i vjerujem da će donijeti odluku. Konsolidacija bošnjačkog naroda dolazi, a time i istinska rehabilitacija odnosa unutar i van zemlje. Ovo su jednostavno pririodni procesi kroz koje moramo proći da bismo došli do nedvojbenog i sigurnog cilja zvanog jaka država Bosna i Hercegovina - poručila je ona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.