open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju borbu
Bišćević Tokić: Pripremljen je i peti zahtjev opozicije za ocjenu ustavnosti, a ima veze s izborom Vukoje
Zahtjev se odnosi na prošlu sjednicu na kojoj su popunjavali Komisiju za izbor i imenovanja Zastupničkog doma FBiH, kada su iz nje izbacili članice Komisije Edinu Gabela (SBiH) i Dajanu Čolić (DF) a postavili druga dva člana, govori Jasmina Bišćević Tokić
AUTOR: E.D.-Š.
29.05.2024. u 17:46
get url
text
Jasmina Bišćević Tokić
Jasmina Bišćević Tokić
FOTO: Ajdin Cocalić
Nakon što su u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH "Trojka" i HDZ potvrdili izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u javnosti se postavlja pitanje da li će se opozicija nastaviti boriti da dokaže pred sudovima da su mnoge procedure prekršene samo kako bi se Vukoja, blizak HDZ-u, bez dana iskustva u sudstvu, imenovao na ovu poziciju.
Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) za Faktor kaže da oni iz opozicije svoju borbu nastavljaju i da je pripremljen i peti zahtjev za ocjenu ustavnosti.
- Zahtjev SDA, DF-a, SBiH i NES-a se odnosi na prošlu sjednicu na kojoj su iz većine popunjavali Komisiju za izbor i imenovanja Zastupničkog doma FBiH, kada su iz nje izbacili članice Komisije Edinu Gabela (SBiH) i Dajanu Čolić (DF), a postavili druga dva člana.
A što se tiče izbora Vukoje, tu ćemo se konsultirati sa timom pravnika. Nije isključeno da ćemo ići tražiti pravdu i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - poručila je BIšćević Tokić.
Komisija za izbor i imenovanje "po mjeri HDZ-a" nije dozvolila zastupnicima da biraju između više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH već je na prijedlog predsjednika komisije Mladena Boškovića (HDZ) predložen samo jedan kandidat Marin Vukoja.
Opozicija se od konstituisanja novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zalagala da na glasanje ide lista uspješnih kandidata za izbor sudije Ustavnog suda BiH. Ipak su "Trojka" i HDZ drugačije izglasali na Komisiji.
Treba reći da se jedini kod izbacivanja iz komisije Gabele i Čolić iz "Trojke" pobunio Damir Mašić (SDP) koji je nakon toga napustio ovu komisiju. 
Kod glasanja u Zastupničkom domu FBiH o sudiji Ustavnog suda jedino je Mašić iz većine glasao protiv Marina Vukoje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.