open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Bivši komandant Drinskog korpusa Milenko Živanović optužen za zločine nad civilima Srebrenice i Žepe
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milenka Živanovića, rođenog 1946. godine u Ratkovićima, Srebrenica, kojom ga tereti za zločin protiv čovječnosti.
04.01.2022. u 13:13
get url
text

- Optuženi se tereti da je kao general i komandant Drinskog korpusa VRS-a, 1995. godine, kao učesnik Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe - navedeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je optuženi, počevši od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uvjeti i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

Također, optuženi se tereti za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila. Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

Optuženi se također tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, učestovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac - Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transportu.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, kao i iznošenjem većeg broja materijalnih dokaza, uključući i dokumentaciju dobijenu saradnjom sa tužilaštvom i sudom MRMKS u Haagu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Živanović se krajem oktobra 2013. godine pojavio kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću tek nakon izdavanja obvezujećeg naloga sudija, što je postalo razumljivo nakon niza neugodnih pitanja kojima ga je izložilo haško tužilaštvo.

On je, naime, nakon zauzimanja Srebrenice razrješen dužnosti zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a 11.jula 1995.godine, tako da za razliku od njegovog nasljednika Radislava Krstića, nije odgovarao za masovna ubistva koja su se nakon toga dogodila.

Međutim, haška tužiteljica Melissa Pack je Živanovića suočila s njegovim provođenjem Karadžićevih naređenja o izgladnjivanju Srebreničana koje je prethodilo pokolju i protjerivanju.

- Generale, Direktiva 7 zahtijeva izgladnjivanje muslimanskog stanovništva i ograničavanje podrške UNPROFOR-u. I traži da to bude nenametljivo, jel' tako? - ispitivala je tužiteljica.

General Živanović je emotivno reagirao prilikom podsjećanja na sporne događaje, tvrdeći tokom dva dana iskaza – da mu meta nikada nisu bili civili.

- Ponavljam stoti put ću ponoviti. Mi smo tada bili u ratnom odnosu, dvije zaraćene strane. Ali nemojte mi u svakom pitanju podturati muslimanski narod. Shvaćate li Vi da meni nikada muslimanski narod nije bio neprijatelj. Nikada, niti će ikad biti niti može biti - povišenim glasom je odgovarao Živanović, prenio je tada Radio Slobodna Evropa.

Nakon što je izjavio da je Armija Bosne i Hercegovine pod zapovjedništvom Nasera Orića zapravo izgladnjivala Srebreničane, generala Živanovića je tužilaštvo podsjetilo na njegovo referiranje pravoslavnom svećeniku Vasiliju Kačavendi – o poravnavanju džamije, napadima na UNPROFOR i pripremama za zauzimanje zaštićene zone. O tome postoji i videozapis koji je uvršten kao dokaz.

- Vi znači ovdje govorite generale – o istjerivanju UNPROFOR-a sa Zelenog Jadra. I Vi ste to naredili, zar ne? - suočila ga je tužiteljica Pack.

- Kome ja to pričam – Karadžiću, Mladiću, zapovjednicima brigada ili svešteniku? Ja ovo razgovaram sa sveštenikom. Ovo je čista zloupotreba priče. Pa neću valjda reći pred sveštenikom da sam potplatio UNPROFOR-ca da se pomakne - svađao se Živanović tvrdeći da nije mogao reći šta se zapravo dogodilo u pripremi i zauzimanju Srebrenice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.