open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Općinski sud Tuzla: Bivši direktor i izvršni direktor RMU Banovići oslobođeni krivnje za zloupotrebu položaja
Prvostepena presuda donesena je danas.
AUTOR: Autor: J. B.
08.04.2024. u 16:03
get url
text
Elvir Salihović, bivši direktor RMU Banovići
Elvir Salihović, bivši direktor RMU Banovići
Općinski sud Tuzla donio je danas prvostepenu presudu kojom su bivši direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići Elvir Salihović i izvršni direktor za tehničke poslove Elvir Jamaković oslobođeni optužbe za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za Faktor u Općinskom sudu Tuzla.
- Obavještavamo vas da je u predmetu protiv optuženih Elvira Salihovića i Elvira Jamakovića iz Banovića, donesena presuda kojom se optuženi oslobađaju od optužbe. Imenovani su se teretili da su kao saizvršioci, kao odgovorna lica u Federaciji BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja drugom nanijeli kakvu štetu i teže povrijedili prava drugog, počinili po krivično djelo - zloupotreba položaja i ovlaštanja - naveli su iz Općinskog suda Tuzla.
Detaljno obrazloženje presude, dodaju iz Općinskog suda Tuzla, bit će dato u pismenom otpravku..
Mirna Avdibegović, braniteljica optuženog Elvira Salihovića, kaže da je odbrana na samom početku postupka istakla da s posebnom pažnjom treba cijeniti ovaj predmet.
- Postojala je opasnost da bi ovakvim optuženjima mogli doći do toga da krivične sudnice budu pune radnih sporova - kaže advokatica Avdibegović za Faktor.
Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Salihoviću i Jamakoviću je stavljena na teret zloupotreba položaja zbog toga što su za člana Pokreta demokratske akcije (PDA) i Sindikalne organizacije RMU Banovići, donijeli odluku o otkazu ugovora na radno mjesto tehničkog rukovodioca organizacione jedinice u rudniku, uz ponudu novog ugovora za radno mjesto za koje je predviđen manji koeficijent za obraćun plate.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.