open-navfaktor-logo
search
Otvorena diktatura
Blagovčanin: U RS-u na sceni imamo tragikomičnu despotijicu iz koje njeni stanovnici bježe glavom bez obzira
Usvajanje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija još je jedna u nizu potvrda da je režim u RS-u prešao sve crvene linije na putu ka otvorenoj diktaturi, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala Srđan Blagovčanin.
01.10.2023. u 10:55
get url
text

Kako kaže, možda bi najbolji opis trentunog stanja u RS-u bio da na sceni imamo jednu tragikomičnu despotijicu iz koje njeni stanovnici bježe glavom bez obzira.

- Dakle, osim što je sam Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija neustavan, diskriminatoran, u suprotnosti sa elementarnim konvencijama o ljudskim pravima, te reguliše materiju koja je već regulisana propisima, njegova stvarna svrha je da se stvore zakonske pretpostavke za lov na ljude i organizacije koje kritikuju režim. Krajnji cilj je suzbijanje svake kritike i da se neistomišljinicima stvore neodrživi uslovi za djelovanje na teritoriji RS-a - upozorio je Blagovčanin.

Prema njegovim riječima, kada se stvari sagledaju u kontekstu nakon vrlo upitnih prošlogodišnjih oktobarskih izbora sa aspekta regularnosti, RS je ušla u terminalnu fazu potpunog dokidanja ljudskih prava i sloboda.

Nakon uvođenja kriminalizacije klevete, kako bi se ograničila sloboda mišljenja i govora, zakon o posebnom registru neprofitnih organizacija dokida pravo na organizovanje i udruživanje i otvoreno diskriminira građane, a priprema se i zakon o medijima koji će dokinuti i preostale medijske slobode.

Blagovčanin dalje navodi da je s druge strane stvorena atmosfera linča, režim orkestrira otvorenu hajku protiv neistomišljenika, koja je ove godine rezultirala serijom napada na aktiviste civilnog društva i novinare i opoziciju. Organizacije za provođenje zakona su stavljene u službu progona neistomišljenika, što je i sam predsjednik RS-a Milorad Dodik u Narodnoj skupštini RS-a potvrdio bez ikakvih skrupula da se opozicija prisluškuje.

- Vladajući režim od RS-a pravi svojevrsni gulag ili koncetracioni logor za svoje stanovnike, koji postaju sve više obespravljeni, čak se i protesti sindikata zbog katastrofalne ekonomske situacije nastoje spriječiti i delegitimisati. Više ne postoje crvene linije koje vladajući režim RS-a nije prešao - rekao je Blagovčanin.

Smatra da je u ovom trenututku je najvažnije pozvati sve na solidarnost sa građanima RS-a.

- Pritom mislim i na koalicione partnere RS režima iz "Trojke". Ne smiju više davati legitimitet režimu u RS-u. Zatim na međunarodnu zajednicu - nikakva saradnja sa režimom ne smije postojati dok se građanima RS-a ne vrati minimum slobode i ljudskih prava. Sve drugo je najdirektnije saučesništvo u progonu građana RS-a - zaključio je Blagovčanin u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.