open-navfaktor-logo
search
Frapantne tvrdnje
Borenović: Spriječiti sumnjivu kupovinu zgrade UIO za bezobraznih sto miliona KM od ponuđača bliskog Dodiku
Mira Pekić i Branislav Borenović, zastupnici PDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražili su danas usvajanje inicijative da Vijeće ministara BiH u roku od sedam dana poništi nabavku Uprave za indirektno oporezivanje BiH za kupovinu zgrade u Banjoj Luci.
15.06.2021. u 15:25
get url
text

Borenović je istakao da je na javni poziv stigla samo jedna "bezobrazna" ponuda, od 98,5 miliona KM, koju je dao kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Rekao je i da je UIO je za ovih 16 godina postojanja platila 5,7 miliona KM zakupa, što znači da bi se za sto miliona KM mogao plaćati zakup narednih 260 godina.

VEZANI TEKST - Dok vlast i direktori kupuju nove limuzine, vatrogasci i domovi zdravlja nabavljaju polovna vozila i aparate

- Krajem 2020. godine UIO je objavio javni poziv, dobili su jednu ponudu. Ne bi bilo čudno da se ne pominje nenormalan iznos, 98,5 miliona KM, iznos koji je skoro tri puta veći od sredstava koja su odlukom Vijeća ministara odobrena za ovu nabavku – istakao je Borenović.

Kazao je da je Vijeće ministara još 2012. godine dalo odobrenje Upravi za indirektno oporezivanje da izgradi objekat za regionalni centar Banja Luka od 25,9 miliona KM, a drugom odlukom iz 2013. godine taj je iznos povećan na 37,9 miliona KM.

- I ništa se ne dešava do kraja prošle godine. Nakon tri neuspjela pokušaja, četvrti je navodno bio uspješan. Vjerovatno sa karakteristikama koje su takve da se samo jedna firma prijavila, vrlo kontroverzna, poznata, a vlasnik je kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. I ponudio je cijenu od bezobraznih skoro 100 miliona KM. Dakle, na 37 miliona KM traženo je da se odobri još 61 milion KM – rekao je Borenović.

Naglasio je da je ovih dodatnih 61 milion KM dovoljan da se kupe tri miliona vakcina i izvrši masovna imunizacija građana BiH.

- Dobili smo saznanje da je UIO tražila poslovne prostore do 12.000 kvadrata, a radi se o ponudi za 17.000 kvadrata. Cijena po kvadratu je 5.820 KM. Očigledno se radi o nečemu što je čudno, i otvara brojna pitanja. Uprava treba da ima prostor, ali da se nađe neko normalnije rješenje, u skladu sa realnim potrebama, ali i tržišnim cijenama, umjesto da se ide u bezobraznu avantaru – dodao je Borenović.

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH, rekao je da su podaci frapantni, te da bi volio da je inicijativa usmjerena ka traženju zvaničnih informacija.

VEZANI TEKST - Za hotelski smještaj državnih parlamentaraca 100.000 KM, na šta će još trošiti novac građana?

- Ovo je neslužbeno. Ako su brojke takve, onda je poništenje javnog poziva jedna od realnih opcija. Ima nas dosta koji smo tehnički obrazovani, ekonomski i na temelju podataka bi lako mogli ocijeniti ponudu. Pa nakon toga da pretočimo inicijativu za poništenje konkursa. Imamo vremena za to jer se ovakva inkvizicija ne može ostvariti bez da mi u Parlamnentu usvojimo budžet BiH – dodao je Kožul.

Borenović je odgovorio da su ovi podaci dobijeni iz UIO i da su za nega relevantni, dovoljno zvanični, jasni i kredibilni.

Alma Čolo, zastupnica SDA, istakla je da nema dilemu da inicijativu treba podržati, ali je predložila da se ona, iz proceduralnih razloga, koriguje na način da Vijeće ministara BiH naloži UIO da poništi javnu nabavku, što je Mira Pekić prihvatila te predložila malo izmijenjenu inicijativu uz zahtjev za detaljnom informacijom o ovoj javnoj nabavci.

Glasanje o tome, kao i o ostalim tačkama dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma, planirano je u poslijepodnevnim satima, nakon pauze za ručak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.