open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
Bosna i Hercegovina uspostavila diplomatske odnose sa Kraljevinom Tonga
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj potpisao je jučer Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Tonga.
10.02.2023. u 10:46
get url
text

Uime Kraljevine Tonga izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim nacijama ambasador Viliami Va'inga Tōnē. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a. Obostrano je potvrđena puna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena. Kraljevina Tonga je u UN-u posebno aktivna u oblasti borbe protiv klimatskih promjena budući da je, poput ostalih pacifičkih država, izložena opasnostima povezanim s povećanjem nivoa mora.

Kraljevina Tonga je jedina preostala monarhija na Pacifiku. Do 1970. godine bila je britanska kolonija, a članica Ujedinjenih nacija postala je 1999. godine. Ova država, koju čine 175 otoka, od kojih je 45 naseljeno, nalazi se u južnom dijelu Tihog okeana, te se ekonomski naslanja na Novi Zeland. Država broji oko 100.00 stanovnika koji uglavnom žive od ribolova i turizma.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 183 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih devet članica UN-a s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.