open-navfaktor-logo
search
Upriličena ceremonija
Bosna i Hercegovina uspostavila diplomatske odnose sa Republikom Južni Sudan
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, ambasador Sven Alkalaj je potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Južni Sudan.
28.10.2021. u 10:50
get url
text

Uime Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim nacijama, ambasador Akuei Bona Malwal. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne suradnje, aktualnim temama u okviru UN-a, posebno iskustvima u smislu izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao preduvjeta za brži ekonomski napredak i sigurnije životno okruženje. Obostrano je potvrđena podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Ambasador Južnog Sudana je tokom susreta izrazio zahvalnost za doprinos pripadnika policijskih snaga iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji. Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 11 članica, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi, saopćio je MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.