open-navfaktor-logo
search
Predsjednica FBiH
Bradara stavom kao i Čović o Južnoj interkonekciji izaziva SAD: BH Gas nije u stanju napraviti investiciju do Kiseljaka
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, ali i državni sekretar Antony Blinken već mjesecima kritikuju opstrukcije Čovića i HDZ-a u vezi s Južnom interkonekcijom
AUTOR: Faktor/RTVHB
25.04.2024. u 11:03
get url
text
Lidija Bradara
Lidija Bradara
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) protivi se mogućnosti da BH Gas, javna kompanija, bude nosilac projekta izgradnje Južne gasne interkonekcije.
- Južna interkonekcija strateški je interes Republike Hrvatske i sporazum koji je i BiH potpisala se zove Južna interkonekcija - Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.
Samim tim trebate tražiti partnera koji je sposoban provesti neku investiciju i biti ravnopravan partner u cijelom tom procesu - kazala je Bradara za RTV HB.
Tvrdi da BH Gas nije završio neke projekte.
- BH Gas ima svoje gasovode u centralnom dijelu BiH. Investicija nije završena do kraja niti je ikada gas pušten prema Travniku, isto tako prema Kiseljaku za koji je bio iskazan interes jer postoje preduzeća kojima je taj gas potreban. Kompanija koja radi u Sarajevu, a nije u mogućnosti napraviti investiciju do Kiseljaka..., možda puno govori o njenom investicijskom kapacitetu i želji da investira u bilo šta u BiH - naglasila je Bradara.
Stava je da Vlada FBiH treba pripremiti novi zakon kako bi se mogao implementirati projekt Južne interkonekcije u skladu s interesima svih kantona kroz koje bi gasovod trebao proći.
Na ovaj način Bradara nastavlja priču njenog stranačkog šefa Dragana Čovića koji insistira na osnivanju novog preduzeća koje bi vodilo projekat Južne interkonekcije, a koji bi, lako je za pretpostaviti, bio pod kontrolom HDZ-a.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, ali i državni sekretar Antony Blinken već mjesecima kritikuju opstrukcije Čovića i HDZ u vezi s Južnom interkonekcijom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.