open-navfaktor-logo
search
Predsjednica FBiH
Bradara: Valjda je Dario Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine nakon što je odležao kaznu
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) ponovila je stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu.  
10.03.2023. u 18:04
get url
text

Niste gubili vrijeme, preuzeli ste ured i odmah ste razgovarali sa Nikšićem, kandidatom za premijera FBiH? Što ste dogovorili?

- Mi smo obavili razgovor, a i jučer smo se također sastali. Načelno smo dogovorili jedan hodogram aktivnosti. Rokovi teku, prema našim procjenama ističu 5. aprila.

Razgovarali ste i sa predsjednikom stranke Draganom Čovićem?

- Razgovarala sam sa potpisnicima sporazuma o uspostavi vlasti u Federaciji.

Hoćete li imati sastanak sa SDA?

- Treba mi vremana. Nisam rekla ni da hoću niti da neću pokrenuti razgovore sa svima.

Da li biste razgovarali sa Komšićem i DF-om?

- Ne. Mi nemamo razloga razgovarati sa DF-om, pogotov zbog njihovog ponašanje u cijelom procesu gdje su kazali da sam neprihvatljiva. Onda su i oni meni neprihvatljivi.

Oni su rekli kako je neprihvatljiva vaša izjava za ratnog zločinca Kordića jer ste kazali da se ne odričete prijatelja?

- U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna.

Da li ste podrškom Kordiću na neki način podržali ratni zločin?

- Osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin.

Izbor Vlade Federacije je vrlo upitan zbog Refika Lende. Kako riješiti ovu situaciju?

- Treba provesti ono što je nadležnost predsjednika Federacije. Svoj prijedlog uputit će kolegama Lendi i Stojanoviću na saglasnost i onda ću sačekati kako će reagovati. Ja ću svoje argumente potkrijepiti parlamentarnom većinom.

Očito je da ćete naići na zid? Podržavate li intervenciju Christiana Schmidta?

- Mi možemo pretpostaviti šta će Lendo napraviti, ali dok to ne vidim ja ne želim prejudicirati. Ja također ne mogu znati šta će OHR uraditi. Pretrpili smo mnogo intervencija na štetu hrvatskog narod u BiH. U svakom slučaju bilo koje rješenje koje će dalje diskredovati položaj hrvatskog naroda nije dobro.

Da li biste se ponašali isto da ste u poziciji Lende?

- Mi se borimo da ne budemo u toj situaciji (kao SDA). HDZ jedini pokazuje želju za razgovorom, kompromisom i dijalogom. Mi želimo od Federacije napraviti nešto. Trebalo bi nam sasvim normalno biti da nakon četiri godine Vlade u tehničkom mandatu implementiramo rezultat opštih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.