open-navfaktor-logo
search
Premijerka Srbije
Brnabić o presudi: Sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali je Srbima
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink kako će ovaj dan označiti nove pritiske na Srbiju te da sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali svakako jest Srbima.
08.06.2021. u 20:10
get url
text

Navela je kako sad neće komentirati presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, jer će o njoj večeras govoriti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

 - Pozivam građane da prate sjednicu i iz govora predsjednika dobit će odgovor - rekla je srbijanska premijerka.

Naglasila je kako je Hag politički sud koji nije doprinio pomirenju, već nas je, kako kaže, od njega udaljio.

- Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili prije 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tijekom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprinio. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprinio pomirenju, a ja se s tim ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprinio pomirenju - rekla je Brnabić za TV Pink.

Dodala je kako je "danas težak dan, što zbog presude, što zbog podsjećanja da su pojedinci iz Haškog suda izlazili kao slobodni ljudi, iako su odgovorni za brojne zločine".

- Ti zločini su maltene bili legalizirani jer nitko za njih nije odgovarao, a optuženi su puštani na slobodu. Ovo je, mislim, produbilo jaz među narodima. Ovaj mehanizam nastavio je da radi i tu mi insistiramo da se neke stvari prebace na naše pravosuđe - kazala je Brnabić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.