open-navfaktor-logo
search
Izvještaj o radu javnog servisa
Burno u Skupštini KS; Dević: TVSA je TV3, režimski medij; Bešlija: Plaće su povećane, a vi konzervativci i ograničeni...
Uvjeti rada na TVSA su katastrofalni, tvrde zastupnici opozicije
AUTOR: A. Dr.
29.05.2024. u 12:14
get url
text
U toku je nastavak 11. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, a burnu raspravu izazvala je tačka dnevnog reda Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Televizije Kantona Sarajevo za 2022. godinu. 
Zastupnik Faruk Selmanović (Stranka demokratske akcije) postavio je pitanje "koja je poenta raspravljati krajem maja 2024. o izvještaju iz 2022."
- Programska šema je u bila u službi režima. Uvjeti rada u posljednjh šest godina, koliko je na na vlasti Trojka, su katastrofalni - izjavio je Selmanović.
Vildana Bešlija (Naša stranka) govorila je da je aktuelna vlast išla u sređivanje stanja koje je zatekla prije šest godina.
- Radilo se i radi na sređivanju stanja, povećane su plaće u prosjeku 10 posto - kazala je Bešlija nazvavši dio opozicije, prije svega zastupnike SDA, konzervativcima i ograničenim.
Reagovala je Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) kazavši kako je to neprimjeren nastup zastupnice, a Haris Zahiragić (SDA) je rekao da nema problem da ga neko naziva konzervativcem.
Vedrana Vujović (Demokratska fronta) upitala je Bešliju:
- Da li vi govorite u ime NS ili bivše direktorice Duške Jurišić?
Bešlija je kratko odgovorila da je to bila neprimjereno ponašanje kolegice.
Marijela Hašimbegović je replicirala Bešliji ustvrdivši kako plaće uposlenim na TVSA nisu povećane. Redžo Lemezan, samostalni zastupnik i dio pozicije, replicirao je zastupnicima SDA koji tvrde da je TVSA režimska televizija.
-  Mi smo omogućili opoziciji da se može oglašavati - rekao je Lemezan.
Uzvratio mu je Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu).
- Ne činite nikakvu uslugu, TVSA je javni servis koji mora omogućavati svim političkim akterima javni nastup. Očigledno još konce vuče bivša direktorica Duška Jurišić - izjavio je Bandić.
Mahir Dević (SDA) ustvrdio je da je na TVSA bilo i da ima sada cenzure.
- Nestane tona, emituju se reklame na sjednicama i emisijama u kojima govore zastupnici SDA.
Na TVSA je na sceni ideološko-režimski program, vama je prvoklasni događaj direktan prijenos Parade, to je dio politike NS. Ustvari, TVSA je TV3. Vode se sudski procesi protiv bivše direktorice, povećali su plaću za 10 posto, a imali smo inflaciju znatno veću -  rekao je Dević.
Miomirka Melank (NS) je, pak, kazala, da se vode samo četiri postupka protiv bivše direktorice.
Izvještaj o poslovanju TVSA je pao u drugi plan, a raspravu su i nastavku obilježile dobacivanja, etiketiranja o "ograničenosti zastupnika", svađe...
 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.