open-navfaktor-logo
search
Slijedi javna rasprava
Skupština KS usvojila nacrt zakona: Kantonalni funkcioneri će imati pravo na imenovanje dva savjetnika
AUTOR: Fena
28.05.2024. u 19:09
get url
text
Skupština KS
Skupština KS
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.
Izmjene predviđaju imenovanje savjetnika nosilaca funkcija, te je predloženo da savjetnike mogu imati članovi Vlade KS, načelnici općina i gradonačelnici Grada Sarajeva. Savjetnici ne uživaju sigurnost, odnosno, bit će imenovani na mandatni period, ne mogu steći status državnog službenika, a njihov broj je ograničen na dva.
Predložena je i novina, da se konkurs za prijem u državnu službu može poništiti, i to samo do isteka roka za podnošenje prijava.
Posebna pažnja je posvećena dijelu zakona koji se tiče žalbenih postupaka pred Odborom za žalbe koji ozbiljno usporavaju procese rada i funkcionisanja kantonalnih organa. Predloženo je da žalba pred Odborom za žalbe u Agenciji za državnu službu Federacije BiH u kojima se odlučuje o radno-pravnim procesima, ne odlaže rješenje, što bi predstavljalo veliku promjenu u odnosu na sadašnju praksu.
Brojne diskusije koje su na sjednici Skupštine KS otvorene po ponuđenim rješenjima smatrat će se dijelom javne rasprave koja treba da ponudi optimalna rješenja za uređenje ove oblasti u Kantonu Sarajevo.
Skupština KS je na sjednici danas usvojila i Nacrt zakona o elektronskom upravljanju, a njime se uređuju pitanja u vezi sa uspostavljanjem i funkcionisanjem kantonalnog portala za pružanje usluga elektronskim putem, kataloga usluga, infrastrukture elektronske uprave i drugo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.