open-navfaktor-logo
search
U toku sjednica Skupština KS
Kanton Sarajevo od 2022. bez deratizacije: SDA tvrdi da se pogoduje firmi bliskoj NiP-u, ugroženo je zdravlje građana
Vi ministre, čini mi se, mnogo toga ne znate, svjesno ili nesvjesno, kazao je zastupnik SDA Haris Zahiragić u obraćanju ministru KS Enisu Hasanoviću
AUTOR: A. Dr.
27.05.2024. u 11:55
get url
text
Tokom nastavka 14. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo burnu raspravu izazvao je prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području KS.
Ministar zdravstva KS Enis Hasanović kazao je da se od 2022. godine nije obavila deratizacija. Kao razlog je naveo probleme sa tenderom i stalnim žalbama koje su ga obarale. Zbog toga se predlažu izmjene zakona koje će omogućiti realizaciju tendera. Na njegovo izlaganje reagovala je opozicija, prije svega zastupnici Stranke demokratske akcije.
- Vi, ministre, čini mi se, mnogo toga ne znate, svjesno ili nesvjesno. Izmjenama zakona i ukidanjem pojedinih članova želi se pogodovati određenim firmama, a koje nemaju potrebne reference, odnosno imaju nekoliko zaposlenika i nemaju neophodne prostore za skladištenje - kazao je Haris Zahiragić, zastupnik SDA.
Želi se pogodovati firmi IDS Zdrava Sredina koja je bliska jednoj frakciji Naroda i pravde, tvrdi Zahiragić.
- U dvadesetak odgovora iz javnih ustanova dobio sam skoro isto toliko odgovora da je posao deratizacije dobijala upravo ova firma. Ove godine ta firma je dobila posao, izvan sistemske deratizacije, na Univerzitetu Sarajevo.
Ta firma, za razliku od nekih drugih, nema kapacitet da skladišti taj opasni otrov, a radi se o desetak tona. Nemaju rješenje da uvezu i prometuju tim otrovom. Ne mogu tašna-mašna firme dobijati ovakav posao.
Ovim se direktno može ugroziti zdravlje stanovnika KS. Zbog svega ovoga želim da povučete ovu tačku s dnevnog reda - poručio je Zahiragić.
Na ozbiljne posljedice upozorili su i zastupnici SDA Faruk Kapidžić i Mahir Dević, kao i Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu).
S druge strane, vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, NiP i Naša stranka smatra da se treba ići u proces deratizacije, jer je to trebalo uraditi još prošle godine. Istakli su da će izmjene zakona samo doprinijeti efikasnijoj i kvalitetnoj realizaciji tendera i konačnici provedenoj deratizaciji.
Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata, usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području KS. Za Odluku je glasalo 20 zastupnika, protiv je bilo njih sedam. a jedan je bio suzdržan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.