open-navfaktor-logo
search
Nacrt zakona
U KS bi uskoro ministri, gradonačelnica i načelnici mogli imati do dva savjetnika: Koliko će to koštati građane?
Ministrici pravde i uprave Darji Softić- Kadenić ne trebaju savjetnici, ali zato trebaju Adnanu Šteti, ministru saobraćaja koji je na Sokocu završio ugostiteljsku djelatnost - istakao je zastupnik SDA Haris Zahiragić
AUTOR: A. Dr.
28.05.2024. u 13:12
get url
text
Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo predviđeno je ponovno uvođenje do dva savjetnika kada su u pitanju ministri, načelnici općina i gradonačelnik, istakla je danas u obraćanju zastupnicima Skupštine KS Darja Softić-Kadenić, ministrica pravde i uprave.
Odgovaraći na upit zastupnika koliko će to opteretiti budžet KS, Softić-Kadenić je navela da se radi o iznosu od 70.000 KM, ne precizirajući da li se to radi samo o savjetnicima koje bi eventualno angažovali ministri. S
Softić-Kadenić je još dodala da ostaje na snazi institut ugovora o djelu te da bi njegova zabrana bila nesvrsishodna. Pored toga, nacrt zakona naglašava da savjetnici ne mogu steći status državnog službenika.
Zastupnik Damir Marjanović (Za nove generacije) kazao je kako bi plaća savjetnika trebala biti 2.400 KM - 2.500 KM ako su na punom radnom vremenu.
Na to se nadovezao Haris Zahiragić (Stranka demokratske akcije) izračunavši koliko bi uvođenje savjetnika ukupno koštalo porezne obveznike na godišnjem
- Računajući Vladu KS, načelnike općina i gradonačelnicu maksimalan broj savjetnika je 46. Za plaće, doprinose, topli obrok..., na godišnjem nivou moralo bi se izdvojiti i do 2,5 miliona KM. 
Podsjećam da je nekadašnji premijer KS Elmedin Konaković svojevremeno ukinuo pozicije savjetnika, a kao razlog je naveo uštedu javnog novca. Sada je Konaković putem zastupnika Naroda i pravde priznao da je pogriješio.  
Da li svim navedenim funkcionerima trebaju savjetnici? Recimo, Softić- Kadenić ne trebaju savjetnici, ali zato treba Adnanu Šteti, ministru saobraćaja koji je na Sokocu završio ugostiteljsku djelatnost - istakao je Zahiragić.
Muamer Bandić (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) kazao je da je odlukom Konakovića iz 2016. došlo do devastacije u državnoj službi, istakavši kako su institucije preplavili ugovori o djelu.
- Konaković je uzeo najmanje pet ljudi na osnovu ugovora o djelu, mislim da mu je upravo Zahiragić bio jedan od njih - kazao je Bandić i dodao da preuzimanje državnih službenika s višeg nivoa u KS također doprinosi devastacije državne službe.
Na kraju rasprave jednoglasno su usvojeni su zaključci koji se tiču ovog nacrta koji sada ide u javnu raspravu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.