open-navfaktor-logo
search
Promašio metu
Čampara i Korman demantuju Lukača: Policija FBiH ne popisuje ljude kao što to MUP RS-a čini Bošnjacima
- Radimo evidenciju na sigurnosnom sektoru, u skladu sa pravilnikom i načinu na koji rade sve policije, pa i policija Federacije Bosne i Hercegovine - kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska objašnjavajući zašto se popisuju Bošnjaci pripadnici Oružanih snaga BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 
18.03.2022. u 11:25
get url
text

Tragom ove Lukačeve tvrdnje, kontaktirali smo najodgovornije u MUP-u FBiH i Federalnoj upravi policije.

- Ne znam baš da li je ta praksa u RS-u skladu sa zakonom. Koliko znam, MUP FBiH to ne radi, pogotovo ne na ovaj način. Ako već ima potrebe za evidentiranjem, jednostavno se može koristiti razmjena informacija između policijskih uprava, agencija, institucija kao što je, recimo, OSBiH... To je neka uobičajena praksa, za razliku od ove u RS-u koja je dolijevanje ulja na vatru - kaže za Faktor Aljoša Čampara, ministar MUP-a FBiH koji je dodao kako su Lukačeve izjave o očuvanju mira u BiH korektne.

Vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman nam je kratko kazao:

- Federalna uprava policije ne popisuje. 

VEZANI TEKST - Lukač: Bošnjaci se popisuju u skladu sa zakonom, EUFOR malo pretjeruje

Šta je, onda, motiv MUP-u RS-a da evidentira vojno i policijski najsposobnije Bošnjake u entitetu? Mora se biti veoma oprezno.

Tamo nekada uoči agresije na BiH tadašnji policijski organi koji su bili pod kontrolom srpskih političkih partija, prije svega Srpske demokratske stranke, imali su tačnu evidenciju članova probosanskih stranaka, pogotovo u unutrašnjosti države. Mnogi od njih ubijeni su u prvim mjesecima agresije, nerijetko i na kućnom pragu ili su odvođeni u logore gdje im se izgubio svaki trag. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.