open-navfaktor-logo
search
Rasprava
Čampara-Konaković skupštinski show: "Trebali ste nam reći ako imate pištolj da mi iz prve klupe stavimo pancir"
Konaković je kazao da ukoliko bi on kao nosilac oružja imao oružje u sali Skupštine, to bi bilo kršenje Zakona o nošenju i držanju oružja
19.06.2019. u 12:03
get url
text

Zanimljiva rasprava odvijala se na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo između dva najveća "rivala" Elmedina Konakovića i Aljoše Čampare.

Čampara je replicirao Konakoviću kazavši mu da ne može odgovorno tvrditi nešto za što nema dokaze, argumente i činjenice.

- To bi bilo isto kao kad bih ja odgovorno tvrdio da ste vi na Skupštinu KS ponijeli pištolj, a ja nisam baš siguran. Ako je to onako otprilike, trebali ste nam reći da ne bi došlo do neke žučne rasprave, jer bismo mi vjerovatno ovdje u prvoj klupi stradali, da neki pancir stavimo. Šalim se – kazao je Čampara, dodajući da se ipak ne može tvrditi nešto bez dokaza.

Konaković je kazao da ukoliko bi on kao nosilac oružja imao oružje u sali Skupštine, to bi bilo kršenje Zakona o nošenju i držanju oružja.

- A ukoliko vi kao federalni ministar unutrašnjih poslova imate takve sumnje, morate te sumnje provjeriti. Ne smijete to samu insinuirati, već to ozbiljno provjerite i u skladu sa vašim ovlastima to provjerite. Jer Zakon te procedure jasno propisuje striktno kako se oružje nosi, određuje kako i u kojim ustanovama, što isključuje naravno javne ustanove i institucije i neke ugostiteljske objekte. Tako da ne smijemo se igrati prava, ako nosim, Vi provjerite i sankcionišite jer od toga me ne štite zakoni, da sam danas došao naoružan u ovu salu, bio bi to problem – kazao je Konaković.

Na to mu je Čampara replicirao kazavši da on to nije ni tvrdio već da je to mogao hipotetički tvrditi.

- Ja pretpostavljam da niste to uradili i sad nam je svima lakše. Pao nam je kamen sa srca. Ne sumnjam da ste to uradili – kazao je Čampara.

Konaković je zaključio raspravu kazavši da ako Čampara kao ministar unutrašnjih poslova FBiH ima osnova za sumnju, a sjedi i ništa ne poduzima, da onda treba razmatrati izmjene zakona i na federalnom nivou.

Čamapara je reagirao na njegovu konstataciiju i javio se za ispravku krivog navoda.

- Gospodine predsjedavajući, očito se nećemo složiti. Osnov sumnje utvrđuje policija, a ne ministar. Policijski službenik bi to mogao uraditi, komesar ili eventualno direktor FUP-a, ministar je politička ličnost koja ne bi smjela da se miješa u operativni rad policijskih službenika – zaključio je Čampara.

Podsjećamo, Konaković je nedavno u izjavi za Avaz kazao kako sa sobom nosi oružje. 

-Dakle, ja imam legalno oružje (pištolj) i spremni smo na sve što nas s druge strane očekuje. Dobijem često sugestije od ljudi koji su bliski agencijama da je moguće da oni eventualno i takvu vrstu incidenta, uličnog napada, naprave i ja sam na to spreman. Nerijetko hodam s legalno kupljenim oružjem, za koje imam dozvolu i poštujem Zakon o držanju i nošenju oružja - kazao je, između ostalog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.