open-navfaktor-logo
search
Upućen poziv radnicima
U bh. gradovima javna rasprava o neradnoj nedjelji: Cilj je vlasti preko federalnog zakona zaštititi interese velikih
Cijenu ovog rješenja će najviše platiti radnici u trgovini - otkaz, ista plaća, isti uvjeti rada, uz nemogućnost da se naplati prekovremeni rad nedjeljom, ističu ekonomisti
AUTOR: A.G.-Z.
14.06.2024. u 18:09
get url
text
Ekonomisti iz naše zemlje uputili su poziv radnicima, mikro i malim biznisima i građanima Federacije da se uključe u javnu raspravu o Zakonu u unutrašnjoj trgovini FBiH.
Nakon Mostara i Zenice, javna rasprava bit će održana i u Tuzli 14. juna, Sarajevu 19. juna i Bihaću 26. juna.
Kroz navedeni zakon se na teritoriji 51 posto Bosne i Hercegovine nastoji zabraniti rad izabranim prodajnim objektima na jedan dan.
Prema riječima federalnog zastupnika i ekonomiste Admira Čavalića, ovo je rezultat lobiranja velikih trgovinskih lanaca koji imaju problema sa nedostatkom radne snage. Kako kaže, cilj je da se preko federalnog zakona zaštite interesi velikih.
-  Umjesto da plate radnike za prekovremeni rad i poboljšaju uvjete rada, a što je sasvim normalno u svim drugim oblastima, naročito u javnom sektoru, ovi interesi žele kroz federalni zakon riješiti svoje probleme.
Cijenu ovog rješenja će najviše platiti radnici u trgovini - otkaz, ista plaća, isti uvjeti rada, uz nemogućnost da se naplati prekovremeni rad nedjeljom, kao i nemogućnost da se uzme neki drugi dan za odmor i / ili lične obaveze.
Cijenu neće platiti veliki trgovinski lanci jer nastavljaju normalno poslovati na teritoriji 49 posto Bosne i Hercegovine. "Nema pada prometa", što je priznao i resorni ministar Amir Hasičević koji predlaže ovaj zakon.
Cijenu će platiti mikro i mali biznisi, obrtnici, kao i svi oni koji direktno ili indirektno zavise od rada prodajnih objekata. Posebno u turističkim mjestima. Cijenu će platiti i građani jer se narušava koncept jedinstvenog ekonomskog prostora, ali i otežava proces kupovine - kaže Čavalić.
Pritom su, namjerno ili ne, ističe, izabrali pogrešan zakon koji se ne odnosi na rad, već na objekte. Zakon o radu treba da reguliše rad i radnička prava, ne Zakon o unutrašnjoj trgovini.
- Zbog toga Zakon o unutrašnjoj trgovini ne može proizvesti nešto što brojni spominju u posljednjim mjesecima: "neradna nedjelja". Jednostavno je nemoguće da taj zakon proizvede navedeno i to po nizu osnova: ustavnom, zakonskom, suštinskom, praktičnom i slično.
Nedjelja će ostati radna kao i uvijek, ali ćemo nekim krupnim biznisima izaći ususret. Zašto? Radi lobiranja i populizma - zakjučio je Čavalić.
Jedan od autora ekonomske analize posljedica zabrane rada nedjeljom ekonomista Damir Bećirović ranije je izjavio za Faktor da ako Vlada FBiH već želi pokazati socijalnu osjetjivost, neka jednostavno kroz Zakon o radu ukine nedjelju svima.  
- Bojim se da ovdje stoji interes, odnosno da se kroz zakon pokušava pogodovati velikim trgovačkim lancima - kazao je Bećirović.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.