open-navfaktor-logo
search
Nedostaje novca
Čavalić: Federacija BiH ide u vanjsko zaduživanje
Zbog toga ne treba da iznenađuje sam kreditni rejting koji smo dobili, a ja ću sutra postaviti zastupničko pitanje Ministrastvu finansija koliko je nas koštao taj kreditni rejting – kazao je Čavalić
AUTOR: Fena
25.06.2024. u 17:10
get url
text
Admir Čavalić
Admir Čavalić
Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić prezentirajući neke od zaključaka sastanka Odbora, na današnjoj pres-konferenciji kazao je  da je data saglasnost za uspostavljanje dugoročne sardnje sa Vijećem stranih investitora. 
- Želimo da to bude kontinuirana, institucionalna i strateška saradnju sa Vijećem investitora. Dogovorili smo  da razmjenjujemo informacije,  sve dobre prijedloge. Sam Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku prati glas privrede, radnika, sindikata i svih zainteresovanih. Zanima nas, u kontekstu pozitivnih konstruktivnih zaključaka i zakonskih rješenja, šta to građani i privrednici,  odnosno šta tržište poručuje da mi kao zakonodavci trebamo mijenjati -  kazao je Čavalić.
Naglasio je da se za Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku  ključna tema dana  odnosila na zakon o zapošljavanju, koji su  dobili od Ministarstva rada i socijane politike.
- Riječ je o nacrtu zakona  i ovo zakonsko rješenje prvi put kreira mogućnosti da se idetificiraju aktivni i pasivni tražioci posla, odnosno da zavodi za zapošljavanje kreiraju dvije liste, na jednoj da imamo aktivne tražioce posla, a na drugoj one koji su možda  tu radi zdravstvenog osiguranja, a s druge strane ne traže aktivno posao.  Ovo je veliki iskorak i Odbor je zbog toga jednoglasno podržao ovaj zakon i preporučio da ide dalje u parlamentarnu proceduru  - kazao je Čavalić.
Po njegovim riječima, Odbor je također donio vrlo bitan zaključak, a to je da se Ministartstvo zdravstva uključi u ovu tematiku, "jer  se  mora riješiti pitanje obaveznog zdravstvenog osiguranja za one osobe koje nisu prepoznate kao aktivni tražioci posla, odnono za one osobe koje će ići na tu drugu listu  evidencije zavoda za zapošljavanje". 
- Tu bi istakao inicijativu koju je potpisalo više od 20 zastupnika oba doma Federalnog parlamenta, a odnosi se na zdravlje za sve, da se svim građanima FBiH omogući zdravstveno osiguranje – kazao je Čavalić. 
Naveo je da je Odbor diskutovao i o zaduženosti FBiH, ali da nisu  dobili zvanične podatke. 
- Federacija BiH će  krenuti u vanjsko zaduživanje, kao što je to ranije uradila Republika Srpska. Zbog toga ne treba da iznenađuje sam kreditni rejting koji smo dobili, a ja ću sutra postaviti zastupničko pitanje Ministrastvu finansija koliko je nas koštao taj kreditni rejting – kazao je Čavalić.
Dodao je da je nakon dvije ipo godine danas  prvi put održan sastanak zajedničke pralamentarne Komisije za reviziju u FBiH, te da to  podrazumjeva da se ponovo otvaraju revizje nekih 250 revizorskih izvještaja.  
Direktorica Vijeća stranih investitora u BiH Sanja Miovčić ovom je prilikom  kazala  da Vijeće već 18 godina aktivno radi na unaprijeđenju poslovnog ambijenta uime poslovne zajednice BiH, te da ima osnovnu namjeru i intenciju da bude komunikacijski most između privatnog i javnog sektora.
- Naša je ideja da pružimo podršku svim inicijativama i svim donosiocima odluka koji za cilj imaju unapređenje poslovnog ambijenata i olakšavanje procedura. Zbog toga smo pružili sve raspoložive resurse  i želimo da u budućnosti  imamo intenzivniju saradnju u smislu aktivne razmjene informacija – kazala je Miovčić.   
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.