open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Čavalić traži povlačenje prijedloga vlasti u KS: Nije na policiji da odlučuje šta je "lažna vijest"
Šef Kluba zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Zastupničkom domu Federacije BiH Admir Čavalić pozvao je vlast u Kantonu Sarajevo da odustanu od aktuelnog pokušaja regulisanja izražavanja, mišljenja, govora građana.
16.05.2023. u 10:45
get url
text

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo uvodi sankcije za širenje lažnih vijesti: Za medije predviđene kazne do 15.000 KM

- Zbog sličnih stvari u RS-u, upravo KS i FBiH treba da institucionalno čuvaju bazne slobode, a ne da ih narušavaju. Šta je "lažna vijest"? Dezinformacija, obračun sa neistomišljenicima ili nešto treće? Nije na policiji, niti zakonodavcu da o tome odlučuje - navodi Čavalić.

Sloboda govora podrazumijeva, ukazuje on, da non-stop propitujemo našu stvarnost i tako heurisitički učimo.

- Vlast izgleda i razumije kompleksnost ovog ovog pojma pa se zbog toga u članu 7. nacrta ("značenje izraza") sve definiše, osim izraza "lažna vijest". To nas dovodi do dodatne opasnosti - totalna paušalnost. Kao izabrani zastupnik na federalnom nivou ću uraditi sve što je u mojoj moći da zaustavim ove retrogradne pokušaje ograničavanja naših sloboda. Apelujem i drugim kantonima da čuvaju slobode svojih građana - zaključuje Čavalić.
 

Krajem aprila Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prema kojem se "ko iznosi ili prenosi lažne vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera nadležnih organa i institucija koji vrše javna ovlaštenja, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1.800KM".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.