open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FBiH
Čavara: Ne može se očekivati brzo rješenje u vezi sa zakonom o minimalnoj plaći
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da je očito da će Nacrt zakona o minimalnoj plaći, koji je danas usvojen na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, biti predmet rasprave u novim sazivima oba doma Parlamenta FBiH.
05.10.2022. u 14:57
get url
text

Osvrnuo se na činjenicu da je na današnjoj sjednici bez rasprave usvojen navedeni nacrt i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

- Možda ima razloga što se sjednica brzo završila i možda je čudno. Očito da mnogi zastupnici više neće biti zastupnici i da je ovo sjednica održana poslije Općih izbora. Prvenstveno se radi o nacrtu zakona o minimalnoj plaći, a stav Vlade o ovom zakonu je negativan, te ne možemo očekivati brzo rješenje - smatra Čavara.

Kaže da generalno ne može biti zadovoljan proteklim mandatom jer su bili evidentni politički nesporazumi, a malo je bilo političkih dogovora.

- Također je činjenica da nismo formirali novu izvršnu vlast nakon izbora 2018. godine i da u Domu naroda faktički nismo imali parlamentarnu većinu, koja se u Zastupničkom domu skupljala, kako od koje sjednice. Kada pogledamo sve te otežavajuće okolnosti, možemo reći da je opet Federacija BiH funkcionirala i da je osigurala da svi oni koji očekuju da ostvare svoja prava kroz federalni budžet, da smo budžet usvajali u zadnjem zakonskom roku ili na vrijeme. S te strane možemo reći da smo ispunili svoju zadaću prema svima onima koji žive u Federaciji BiH u onom dijelu minimalnom, ali mislim da politički dogovor ništa ne može zamijeniti – rekao je Čavara.

Najavio je da će se teme o rješavanju sudija Ustavnog suda FBiH razmatrati danas na sastanku u Sarajevu, koji će održati sa potpredsjednicima Federacije Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem.

- Mislim da ćemo riješiti dio problema, ne ukupno sve – dodao je Čavara danas u izjavi novinarima nakon održane vanredne sjednice Zastupničkog doma PFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.