open-navfaktor-logo
search
Lako uočljivo
Centralna banka BiH pojasnila: Evo kako prepoznati novčanice konvertibilne marke koje (ne)će biti povučene
Povećat će se nivo kvaliteta novčanica u opticaju, jer će se novčanice koje se povlače iz opticaja zamjenjivati s novim novčanicama visoke kvalitete, ističu iz Centralne banke BiH.
AUTOR: M. R. S.
23.04.2024. u 16:22
get url
text
Novčanice prepoznati po zaštitnoj niti
Novčanice prepoznati po zaštitnoj niti
FOTO: CBBiH
Od 1. januara iduće godine iz opticaja se povlače određene novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM puštenih u opticaj u periodu od 1998. do 2009. godine, a Centralna banka Bosne i Hercegovine je pojasnila danas na koji način se mogu vrlo lako prepoznati one koje ostaju u opticaju.
- Novčanice apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM koja će ostati u opticaju imaju uspravnu mikrooptičku zaštitnu nit "Motion™". 
Novčanice koje se povlače iz opticaja nemaju ovo zaštitno obilježje, te se na osnovu te lako uočljive vizuelne razlike može lako utvrditi da li se radi o izdanju koje će ostati u opticaju, ili o izdanju koje će prestati biti zakonsko sredstvo plaćanja sa 31. decembrom 2024. godine - naveli su iz Centralne banke BiH.
FOTO: CBBiH
Novčanice koje se povlače iz opticaja i prestaju biti zakonsko sredstvo plaćanja od 1. januara 2025. godine možete vidjeti na ovom linku. U fotografiji ispod možete vidjeti primjer. 
FOTO: CBBiH
Zamjenu novčanica od 1. januara 2025. godine do kraja te godine obavljat će komercijalne banke u Bosni i Hercegovini. Nakon toga zamjenu će obavljati Centralna banka BiH, i to deset godina, odnosno do 31. decembra 2035.
- Povlačenjem novčanica apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM puštenih u opticaj u periodu od 1998. do 2009. godine povećat će se nivo kvaliteta novčanica u opticaju, jer će se novčanice koje se povlače iz opticaja zamjenjivati s novim novčanicama visoke kvalitete.
U opticaju će ostati samo novčanice koje posjeduju identičnu i unaprijeđenu zaštitu od krivotvorenja, što će olakšati provjeru autentičnosti za javnost, osoba koje obavljaju ručnu obradu novčanica, kao i na uređajima za prijem i obradu novčanica - istakli su iz Centralne banke BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.