open-navfaktor-logo
search
Šta kažu ekonomisti
Bivšeg guvernera Centralne banke čudi Sattlerova izjava, BiH ne ispunjava kriterije za prelazak na euro
Ja ne znam ni koji bi to bili značajniji benefiti, kazao je profesor Skoko.
AUTOR: Autor: BHRT/Biznisinfo
10.04.2024. u 14:59
get url
text
Euri i konvertibilne marke
Euri i konvertibilne marke
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima.
Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterije za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite, piše BHRT.
– To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU-a kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica – rekao je Sattler.
Bivšeg guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemala Kozarića čudi Sattlerova izjava, jer bi, kaže, trebao znati uvjete pod kojima se ulazi u evropsku monetarnu uniju.
Prvi je da BiH postane članica EU-a, pa onda da ispuni četiri kriterija.
– Mi od četiri kriterija imamo dva: fiksni kurs i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko deset posto i tekući račun koji je negativan, tako da ne ispunjavamo master kriterije. Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterije da bi razmišljali o evropskoj valuti – rekao je Kozarić.
Profesor Branimir Skoko kazao je da građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i da to pokazuje i rast depozita.
Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.
– Ja ne znam koji bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura – istakao je Skoko.
Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da je dvadeset članica Evropske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom, prenosi Biznisinfo.
– Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u eurozoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku nezavisnost – podsjetio je Đogo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.