open-navfaktor-logo
search
Mubarek mjesec
Centralna svečanost povodom noći Lejletul-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu
Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, Lejletul-kadr. Ovu blagoslovljenu noć vjernici iščekuju radosna srca i puni nade u oprost grijeha.
17.04.2023. u 21:31
get url
text

"Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadra šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci - meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane". (El-Kadr, 1-5)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Ko provede Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, nadajući se  nagradi Allaha, džellešanuhu, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi".

Noć Kadr provodi se u cjelovečernjem ibadetu, u dobrovoljnim namazima, u skrušenim dovama i zikru.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Lejletul-kadr pada u ponedjeljak, 17. aprila, sa akšamom, zalaskom sunca.

FOTO: Fena

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom mubarek noći Lejletul-kadr održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.   

Bit će izveden prigodan program, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Također večeras Muftijstvo goraždansko organizira specijalni program povodom Lejletu-l-kadra u Kajseriji džamiji u Goraždu, s početkom u 22.00 sata.

Program će biti posvećen ljudima Turske i Sirije pogođenima razornim zemljotresima, a planirano je da mu prisustvuje i ambasador Republike Turske Sadik Babur Girgin s delegacijom te zemlje.

Gost predavač bit će dr. Ferid ef. Dautović, direktor Instituta za Islamsku tradiciju Bošnjaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.