open-navfaktor-logo
search
Nedoumice građana
Čerkez: Nema potrebe za retestiranjem na koronavirus, zna se koliko bolest traje
Redakciji Faktora obratila se stanovnica Sarajeva koja je pozitivna na koronavirus i koja se izvjesno vrijeme nalazi u samoizolaciji, kazavši nam da je iznenađena kada su joj iz ambulante kazali da se ne rade retestiranja.
15.07.2020. u 20:00
get url
text

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao nam je da je takva odluka u kantonima uredu jer su oni već ranije skinuli retestiranje.

- Test koji mi je urađen pokazao je da sam pozitivna na koronavirus. Trenutno sam u samoizolaciji bez težih simptoma. Bliži se 14-dan samoizalacije i pozvala sam ljekara da pitam kada će me retestirati. Šokirala sam se kada su mi rekli da se ne rade retestiranja - priča nam sugrađanka.

Kaže kako joj uopće nije jednostavno ponovo se pojaviti pred radnim kolegama, a da na papiru nema da je izliječena.

- Osjećam se nelagodno, neodgovorno prema radnim kolegama među koje treba ponovo da dođem. A ni sama nisam sigurna da li sam negativna, izliječena. Mislim da to nije uredu. Također, znam da se bliži članovi pozitivne osobe ne testiraju ako nemaju ozbiljnije simptome, a moraju biti u samoizolaciji. Koliko mi je poznato, u početku su se i bliži članovi testirali - ispričala nam je.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo smo ostali uskraćeni za odgovore da li se prestalo sa retestiranjima, i ukoliko jeste, iz kojeg razloga. Da li ima retestiranja u Tuzlanskom kantonu nije nam odgovorila ni resorna ministrica Dajana Čolić.

- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.