open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čerkez: U posljednjoj sedmici oboljelo više od 3.000 osoba od korone
Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciju kazavši da je sve više smrtnih slučajeva od koronavirusa. Rekao je da je do sada vakcinisano protiv COVID-19 oko 33 posto bh. stanovništva jednom dozom. Kazao je kako je u posljednjoj sedmici oboljelo više od 3.000 osoba.
27.09.2021. u 13:05
get url
text

- Broj pacijenata na respiratoru kontinurano raste, u ovom trenutku govorimo o 46 osoba koje su na respiratoru, dok je broj smrtnih slučjeva iz dana u dan sve veći, u posljednjoj sedmici je to 89 osoba. Situacija od kantona do kantona različita, najteža je u Kantonu Sarajevo. Što se tiče vakcinacije, od 31-33 posto stanovništva BiH je vakcinisano jednom dozom. Očekujemo u narednom periodu dolazak značajnih količina Pfizera oko 600.000 doza u BiH, od toga, 400 hiljada u Federaciju - rekao je Čerkez i dodao:

- Od 545 osoba koje su u bolnici, njih 44 je na invazivnoj ventilaciji. Smrtnost prati i ovaj četvrti val, a ključni razlozi su mali broj vakcinisanih jer svi dobro znamo da je bitno imati visok procenat, delta soj se brže širi. Moram kazati kako nema nadzora nad provedbom mjera u kantonima, iako su naredbe vrlo jasne, iako su kantoni tražili na sastanku da specifične mjere i nadzor ostanu na kantonima. U narednom periodu očekujemo sastanak sa federalnim premijerom kako bismo raspravljali o uvođenju testa da li ste vakcinisani, jeste li preboljeli koronu, da li ste testirani, kako biste mogli ulaziti u pojedine objekte. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.