open-navfaktor-logo
search
Svi su odgovorni
Čerkez: Ukoliko se nastavi rast broja zaraženih, kantonalni štabovi mogu donijeti strožije mjere
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva prateći situaciju sa koronavirusom u Federaciji BiH, naložio je kantonima da oni odrede način početka nove školske godine.
13.08.2021. u 07:59
get url
text

Također je omogućeno kantonima da, shodno situaciji na terenu, uvode i rigoroznije mjere. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kaže za Faktor kako je evidentan porast zaraženih u Federaciji u odnosu na protekli period.

- Na posljednjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva je evidentirano da postoji određen rast broja zaraženih u odnosu na prethodnu sedmicu, čak za 80 posto. To je povećalo incidencu na 20 u Federaciji, ali to još možemo smatrati niskom incidencom i epidemiološki stabilnom situacijom. Činjenica je da tri kantona odudaraju od te incidence, to su Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton. Krizni štab je imajući sve to u vidu produžio postojeće mjere za narednih 15 dana, uz uvođenje samo jedne nove mjere, a to je da kantoni odrede način početka nastave. Da to urade ministarstva obrazovanja u saradnji sa kriznim štabovima i zavodima za javno zdravstvo - govori Čerkez.

Podsjeća da kantoni također mogu donositi i rigoroznije mjere.

- Kantonalni krizni štabovi trebaju da prate stanje na kantonu i u skladu s tim da donose rigoroznije mjere. Ukoliko se nastavi rast zaraženih, oni mogu u svakom trenutku napraviti sjednicu kriznog štaba i donijeti strožije mjere koje bi spriječile dalje širenje virusa - kaže Čerkez.

Upitali smo šta ukoliko kantoni ne reagiraju.

- Pazite, svako ima odgovornost zakonsku i sektorsku u zaštiti zdravlja stanovništva da reaguje. Svako je odgovoran za činjenje ili nečinjenje. To je vrlo jasno. Dakle, oni imaju svoju odgovornost. Mi se pripremamo za četvrti val iako je situacija još stabilna. I do naredne sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva mi smo pripremili novi set mjera koji će biti postupanje prema incidenci. Imat ćemo postupanje prateći broj novozaraženih, stopu hospitalizacije, smrtnost i testiranje - objašnjava Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.