open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Christian Schmidt poslao poruku bh. liderima povodom Dana državnosti BiH
Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uslovi za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt povodom 25. novembra, Dana državnosti.
23.11.2023. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Dan državnosti se ove godine slavi u subotu, nema prenošenja na sljedeći radni dan

Kako su naveli iz OHR-a, 25. novembar je značajan datum u historiji BiH. Obilježavajući ovaj dan, povezan sa historijskim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti.

Dodaju kako institucije BiH, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti.

Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, iz OHR-a ističu važnost usklađenog rada "ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju".

- Saradnja između Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere saradnje, inkluzivnosti i napretka. Lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja - kazao je visoki predstavnik Schmidt.

Dodao je i kako je očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, "čime se stvaraju uslovi za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji".

- U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu- saopćeno je iz OHR-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.