open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Sarajevu
CIK izabrao: U kojim općinama i gradovima će se testirati nove izborne tehnologije
AUTOR: Anadolija
29.05.2024. u 10:23
get url
text
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
FOTO: AA
U Sarajevu je u srijedu organizovana konferencija posvećena dobrim praksama i novim tehnologijama u izbornom procesu pod nazivom "Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za Bosnu i Hercegovinu".
Konferenciju organizuje projekt USAID Podrška izbornom integritetu u BiH u saradnji s Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH i Koalicijom za slobodne i poštene izbore "Pod Lupom".
Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, kazala je u uvodnom obraćanju da su zakonske izmjene od 26. marta ove godine službeno postavile pilotiranje izbornih tehnologija kao novu značajku izbornog procesa u BiH i otvorile su vrata za uvođenje i testiranje raznih tehnologija, konkretno automatizirane identifikacije birača, skeniranja i prebrojavanja glasačkih listića, efikasnijih transfera rezultata te upotrebe kamera na biračkim mjestima.
- Centralna izborna komisija je 3. aprila donijela odluku o primjeni pilot-projekata ove naše institucije za lokalne izbore, koja je i na dan raspisivanja izbora, 8. maja, službeno objavljena u službenim glasnicima. Mi smo radili zajedno s učesnicima izbora, konsultovali smo se s općinama i uz pomoć naših partnera da bismo identificirali demografski i statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koji bi mogao poslužiti za pilotiranje izbornih tehnologija za predstojeće izbore te smo došli do sljedećeg zaključka: Za pilot-projekat optičkih skenera i automatizirani prijenos rezultata koji podržava USAID, Centralna izborna komisija je izabrala 145 biračkih mjesta, a ovaj projekat će se implementirati u saradnji sa šest općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija. To su Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Bosanski Novi i Prijedor - rekla je Hadžiabdić.
Dodala je da su za pilot biometrijske identifikacije, koje podržava OSCE, odabrali Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.
Dodatno, za pilot identifikacije birača i bržeg transfera rezultata s biračkih mjesta, koji podržava delegacija EU-a, identificirano je 165 biračkih mjesta i deset općina, odnosno gradova: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Domaljevac-Šamac, Sanski most i Zvornik.
- Današnja konferencija je zapravo prvi korak u smjeru detaljnih razgovora sa svim učesnicima u Bosni i Hercegovini pa tako i općinama. Sve neophodne prilagodbe ćemo praviti prema potrebi, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - rekla je Hadžiabdić.
Na prvom panelu konferencije će se govoriti o praksama iz drugih zemalja po pitanju pilotiranja ovih tehnologija. Na drugom panelu će se razgovarati o detaljima pilot projekta i kako se planiraju implementirati u Bosni i Hercegovini, a na trećem panelu će predstavnici civilnog društva govoriti o istoj temi.
- Razmjena iskustva i znanja će nam pomoći da izbjegnemo prepreke s kojima su se drugi susretali i da iskoristimo najbolje prakse upravo za naš kontekst. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaista cijeni podršku koju će dobiti od razvojnih partnera na putu implementiranja ovih pilot-projekata. Ovi procesi su za Bosni i Hercegovinu novi. Pred nama je velika odgovornost kao institucije da ovo implementiramo - rekla je Hadžiabdić.
Courney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH, izjavila je da podržavaju jedan od pilot-projekata kroz projekt Podrška izbornom integritetu. Riječ je o četvorogodišnjem projektu pokrenutom u januaru 2024. u vrijednosti 5,5 miliona dolara, koji pruža sveobuhvatnu podršku slobodnim i fer izborima u BiH, usklađenim s međunarodnim standardima i najboljim praksama.
- Pored ovog novog tehnološkog pilot-projekta, USAID će podržati CIKBiH, općinske izborne komisije i biračke odbore u procesima nadzora i provedbe izbora - rekla je Chubb.
Dodala je da su piloti prilika da se isprobaju nove tehnologije u stvarnim uvjetima i usavrše sistemi kako bi optimalno funkcionisali u BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.