open-navfaktor-logo
search
Moguća žalba Sudu BiH
CIK: Opoziv Ibrahima Hadžibajrića proveden u skladu sa zakonom
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 58. sjednici donijela odluku kojom je utvrdila da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Hadžibajrić Ibrahima, proveden u skladu sa zakonom te da mu mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, prestaje danom pravosnažnosti navedene odluke.
17.08.2023. u 10:30
get url
text

Odluka će biti objavljena na internet-stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine www.izbori.ba, i smatrat će se da je danom objavljivanja ista dostavljena svim učesnicima u opozivu načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Žalba na odluku se podnosi Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od dana prijema ove odluke preko Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 6.9 stav (1) i stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon pravosnažnosti današnje odluke u skladu sa članom 14.3 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje tačan datum održavanja izbora.

Prijevremeni izbori se održavaju u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana i mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.